ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο

Ξενοδοχεία και εστιατόρια αναζητούν και δεν βρίσκουν εργαζομένους

Γερμανία: Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο

Σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων καταγράφει η Γερμανία στον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο φιλοξενίας, φαινόμενο το οποίο έχει λάβει το τελευταίο διάστημα παγκόσμιες διαστάσεις. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα επίσημα στοιχεία προκαλούν εντύπωση: σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 154.000. Ακόμη και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, όταν άρχισε το πρώτο lockdown, καταγράφεται μείωση 83.000 εργαζομένων.

«Πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ψάχνουν κόσμο αλλά δεν βρίσκουν», λέει η Ινγκριντ Χάργκες, πρόεδρος του συνδέσμου Dehoga, που εκπροσωπεί περίπου 65.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με την DW, στο δεύτερο lockdown, που κράτησε σχεδόν επτά μήνες, φαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους για γρήγορη επιστροφή στο επάγγελμα και προτίμησαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί απασχολούνται πλέον στο λιανικό εμπόριο ή ακόμη και στον ανερχόμενο κλάδο των logistics», λέει η επικεφαλής της Dehoga. Αλλοι πάλι, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν στη νότια Γερμανία, αναζήτησαν καλύτερη τύχη στη γειτονική Αυστρία ή και στην Ελβετία, όπου είχαν αρθεί πιο νωρίς τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την Dehoga, οι επιχειρηματίες του κλάδου αναζητούν κυρίως μάγειρες, καθώς και εξειδικευμένο ξενοδοχειακό προσωπικό. Λείπουν όμως και οι εποχικά εργαζόμενοι, που πολλές φορές έρχονται από το εξωτερικό για να απασχοληθούν στους πιο εντατικούς μήνες της σεζόν. Στην StepStone, ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύονται αγγελίες εργασίας, οι καταχωρίσεις για νέους εργαζομένους στον κλάδο τον Απρίλιο του 2021 έχουν αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Αυτές αφορούν κυρίως υπαλλήλους ξενοδοχείων, σερβιτόρους και βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα. Η Ινγκριντ Χάργκες απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς «να φροντίσουν για να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, να προσφέρουν μια προοπτική στους ίδιους τους επιχειρηματίες, αλλά και στους εργαζομένους».