Το δίλημμα της Fed

Ο Τζερόμ Πάουελ καλείται να απαντήσει αν η νέα μετάλλαξη ή ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Από χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, απευθύνεται στους Αμερικανούς βουλευτές, ενώ η υπερδύναμη αντιμετωπίζει έναν πληθωρισμό υψηλότερο των προβλέψεων και ένα νέο κύμα της πανδημίας. Εναν συνδυασμό δηλαδή που ενδέχεται να εξωθήσει τη Federal Reserve σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Ενώπιον της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο κ. Πάουελ θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα που έχει προκύψει μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο: αν η μετάδοση της νέας μετάλλαξης «Δέλτα» ή ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για τη στάση της Fed στη νέα κρίση. Στην τελευταία συνάντησή της η Fed άρχισε να χαράσσει τη μετά την πανδημία πολιτική της και ορισμένα στελέχη της τάχθηκαν υπέρ της στροφής σε περιοριστική πολιτική, για να αποτραπεί η επιτάχυνση του πληθωρισμού. Αν, όμως, υπάρξει νέος κίνδυνος από την πανδημία και τα νοικοκυριά περιορίσουν πάλι τις δαπάνες, ίσως αναγκαστεί η Fed να συνεχίσει την πολιτική στήριξης της οικονομίας. Το θέμα του πληθωρισμού θα παραμείνει στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σε σχετική έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, η Fed εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η προσφορά και η ζήτηση θα εναρμονιστούν και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει». Για κάθε μήνα, όμως, που ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον Πάουελ και τη Fed να επιμείνουν σε αυτή την άποψη.

Η Fed θέλει να υπερβεί για λίγο ο πληθωρισμός τον στόχο του 2%, ώστε να αναπληρώσει τα χρόνια που ήταν υπερβολικά χαμηλός. Τώρα, όμως, ο δείκτης επιταχύνεται συνέχεια και αρχίζει να περνάει το ανεκτό επίπεδο. «Επιταχυντής» είναι, μεταξύ άλλων, και το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων αξίας 120 δισ. δολ., καθώς και τα μηδενικά επίπεδα των επιτοκίων. 

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα ίσως μέχρι και το 2023 ή ακόμη και αργότερα. Εχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το πότε πρέπει να αρχίσει η Fed να μειώνει τις αγορές ομολόγων. Εχει δηλώσει ότι δεν θα τις μειώσει μέχρις ότου διαπιστώσει ουσιαστική βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας, ώστε να ανακτηθούν τα 7,5 εκατoμμύρια θέσεις που χάθηκαν από την πανδημία.

Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το αν θα συνεχιστεί η επαναλειτουργία της οικονομίας, αν θα ανακάμψουν τα ταξίδια, η ψυχαγωγία και η βιομηχανία των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αν, αντιθέτως, συνεχιστεί η μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», η Fed θα βρεθεί καθηλωμένη στον «πανδημο-πληθωρισμό», με όλο και περισσότερους ανθρώπους εκτός αγοράς εργασίας λόγω πανδημίας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις αυξήσεις των μισθών για όσους εργάζονται και πολλά άλλα προβλήματα να διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ISI Evercore, Κρίσνα Γκούχα, «ο Πάουελ μάλλον θα μιλήσει  πολύ προσεκτικά, θα επαναλάβει ότι η Fed προβλέπει μεγάλη ανάκαμψη, αλλά θα προσθέσει πως «η πανδημία εξακολουθεί να καθορίζει την οικονομία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT