Κίνα: Ανάπτυξη 7,9% το β΄ τρίμηνο για την οικονομία της

Κίνα: Ανάπτυξη 7,9% το β΄ τρίμηνο για την οικονομία της

Χαμηλότερος ο ρυθμός από το εντυπωσιακό 18,3% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί στήριγμα για την παγκόσμια οικονομία και την ανάκαμψή της από την κρίση στην οποία τη βύθισε η πανδημία, καθώς η δεύτερη οικονομία στον κόσμο ανακάμπτει σταθερά με ρυθμό χαμηλότερο, αλλά σαφώς πιο βιώσιμο από εκείνον του πρώτου τριμήνου. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Κίνας και φέρουν την οικονομία της να έχει αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Δεν λείπουν, πάντως, οι οικονομολόγοι που διαβλέπουν ανησυχητική επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο και παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές φαίνεται ανησυχητική η σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν το κινεζικό ΑΕΠ σημείωσε εντυπωσιακό άλμα 18,3%, αν και το θεαματικό ποσοστό αντανακλά κυρίως τη ραγδαία συρρίκνωση την οποία είχε γνωρίσει η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του φοβερού 2020. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, πως ο ρυθμός του 7,9% για τη δεύτερη οικονομία του κόσμου υπολείπεται κατά τι από το 8,1% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι του Reuters σε πρόσφατη δημοσκόπηση. Στους δυσοίωνους δείκτες προσθέτουν την επιβράδυνση στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής, που και πάλι εντυπωσιάζουν σε σύγκριση με τα δεδομένα των δυτικών οικονομιών.

Ενδεικτικά, τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε στην Κίνα κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για αύξηση 7,9%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις κατά 12,1%, επίσης υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για αύξηση 10,8%. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων οφείλεται έως ένα βαθμό στις δαπάνες των Κινέζων σε ρεστοράν και υπηρεσίες κέτερινγκ, που σημείωσαν αύξηση κατά 2,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η Ελεν Κιάο, οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα Κίνας στην Bank of America Securities, τόνισε πως «συνολικά η προοπτική ανάπτυξής της φαίνεται ιδιαίτερα ανθεκτική» και προσέθεσε πως αποτελεί έκπληξη ότι οι καταναλωτές στην Κίνα συνεχίζουν τις δαπάνες. Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της η Λιου Αϊχουά, εκπρόσωπος της NBS, η οποία μιλώντας σε δημοσιογράφους των Financial Times στο Πεκίνο τόνισε πως η οικονομία «ανακάμπτει σταθερά» μεν, αλλά η ανάκαμψη «δεν είναι ισορροπημένη». Τόνισε μάλιστα πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταλλάσσεται παγκοσμίως και υπάρχουν ακόμα πολλές πηγές αστάθειας και αβεβαιότητας».

Γενικά, πάντως, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως η κινεζική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη τουλάχιστον 6% στο σύνολο του έτους, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο που έχει θέσει το Πεκίνο. Τα ερωτήματα των οικονομολόγων και των επενδυτών επικεντρώνονται τώρα κατά κύριο λόγο στο κατά πόσον οι κινεζικές αρχές επιχειρούν και πάλι να τονώσουν την οικονομία με τη συνήθη προσφορά άφθονης ρευστότητας, στην οποία έχουν καταφύγει σε παλαιότερες κρίσεις. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, επανέλαβε προ ημερών ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφύγει σε «πλημμύρα» μέτρων στήριξης. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τροχοπέδη στο σχέδιο του Πεκίνου να μειώσει τον υπερβολικό δανεισμό και να ανακόψει την ακολουθία πτωχεύσεων εταιρειών που έχει σημειωθεί μέσα στο έτος. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες. Απελευθέρωσε, έτσι, στην οικονομία της χώρας ένα τρισ. γιουάν, ρευστότητα αντίστοιχη των 154,64 δισ. δολαρίων, και μερίδα οικονομολόγων εξακολουθεί να προεξοφλεί ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή