Ισχυρή ανάκαμψη τον Ιούνιο για τη βρετανική αγορά εργασίας

Ισχυρή ανάκαμψη τον Ιούνιο για τη βρετανική αγορά εργασίας

Ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 356.000 τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Αλμα στις θέσεις εργασίας στους τομείς διαμονής και εστίασης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης σημείωσε τον Ιούνιο ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν μία ζωηρή αγορά εργασίας και αναδεικνύουν τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται από την άνοδο των μισθών. 

Μία ημέρα αφότου υψηλός αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε πως η ώρα για την τράπεζα να αναλάβει δράση όσον αφορά τον πληθωρισμό ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι ο ίδιος ανέμενε, στοιχεία που αφορούν την απασχόληση έδειξαν πως o αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 356.000 τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Η αύξηση αυτή προήλθε από το άλμα κατά 94.000 στις θέσεις εργασίας στους τομείς διαμονής και εστίασης, οι οποίοι επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία και τα lockdowns τα οποία τώρα έχουν αρθεί, και από την αύξηση κατά 72.000 των θέσεων εργασίας στον τομέα υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν έκτακτους υπαλλήλους σε υπηρεσίες προσλήψεων. 

Η ανεργία το τρίμηνο μέχρι τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 4,8%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ONS, ενώ οικονομολόγοι του Reuters είχαν εκτιμήσει πως η ανεργία θα διατηρούνταν στα επίπεδα του 4,7%, όπως δηλαδή το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο. Η αγορά εργασίας ενισχύθηκε από τα μέτρα στήριξης που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, μέσω των οποίων πληρώθηκαν οι μισθοί 8,9 εκατ. θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάιο του 2020. Επίσης, συνέβαλε στη στήριξη 2,4 εκατ. θέσεων εργασίας προς το τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να περιορίζονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει πως η ανεργία θα αυξηθεί. «Αναμένουμε μία άνοδο του ποσοστού ανεργίας περίπου στο 5,5% φέτος τον χειμώνα, καθώς το μέτρο αναστολής εργασίας θα ολοκληρωθεί με περίπου 1 στους 10 εργαζομένους που είχαν τεθεί σε αναστολή να μην μπορούν ενδεχομένως να επιστρέψουν στην εργασία τους», επεσήμανε ο Γάελ Σέλφιν, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG της Βρετανίας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν τη μεγαλύτερη άνοδο στους μισθούς για φέτος από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2000. Ωστόσο, η σύγκριση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είναι στρεβλή εξαιτίας της απώλειας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης και της μεγάλης συμπίεσης των μισθών ένα χρόνο πριν. Ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων αποδοχών τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάιο σημείωσε αύξηση 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η άνοδος του αριθμού των προσλήψεων και η αύξηση των μισθών αποτελούν σημάδια για την ταχύτητα με την οποία ανακάμπτει η βρετανική οικονομία, μετά τη συρρίκνωση 10% πέρυσι, περίοδο κατά την οποία η χώρα μετρούσε μεγάλο αριθμό θανάτων από COVID-19. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Ντέιβ Ραμσντεν, επισήμανε πως οι προϋποθέσεις που έθεσε η κεντρική τράπεζα για οποιονδήποτε περιορισμό της νομισματικής πολιτικής μπορεί να πλησιάζει. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την ίδια ημέρα έδειξαν πληθωρισμό 2,5% τον Μάιο, εξαιτίας των αυξημένων τιμών πετρελαίου. Πρόκειται όμως για μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα. Ο κ. Ράμσντεν τόνισε πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία ενδέχεται να ανέλθει στα επίπεδα του 4% «για ένα διάστημα αργότερα φέτος», ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή