Στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να επιστρέψει η ζήτηση πετρελαίου το 2022, χάρη στη μεγάλη αύξηση από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, όπως προβλέπει ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών).
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του ο ΟΠΕΚ διατηρώντας αμετάβλητη την προηγούμενη πρόβλεψή του. Οπως επισημαίνει ο οργανισμός, η συνολική ζήτηση αναμένεται να ανέλθει κατά μέσον όρο σε 96,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Για το 2022, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 99,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως στο β΄ εξάμηνο του 2022, κινούμενη στα προ COVID-19 επίπεδα.
Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την προσφορά υγρών καυσίμων εκτός των χωρών του καρτέλ για το 2021 κατά 30.000 βαρέλια ημερησίως, παρά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ παράλληλα «βλέπει» αύξηση κατά 81.000 βαρέλια ημερησίως για μέσο όρο 63,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Επιπλέον, στην έκθεσή του ο ΟΠΕΚ σημειώνει πως υπάρχουν σταθερές προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022, οι οποίες καθοδηγούνται από τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας ιδίως σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν τη ζήτηση πετρελαίου στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,5% το 2021 και 4,1% το 2022.
Προς το παρόν η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας της ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα η επιθετική μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού. Επιπλέον, η διεθνής αγορά επηρεάζεται από την προοπτική μιας συμφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για αύξηση της παραγωγής. Την Τετάρτη το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τα δύο μέρη κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό. Λίγο αργότερα, το υπουργείο Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία του ΟΠΕΚ», αναφέρουν αναλυτές. Ωστόσο, Goldman Sachs, Citi και UBS εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη τους επόμενους μήνες, ακόμη και εάν ο ΟΠΕΚ+ καταλήξει σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής του.