Η μετάλλαξη «Δέλτα» απειλεί την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η μετάλλαξη «Δέλτα» απειλεί την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει τον πιο άμεσο αντίκτυπο. Μια απότομη αύξηση των νοσηλειών θα επηρέαζε τις οικονομικές προβλέψεις, ιδίως στις χώρες του Νότου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχεί πλέον στην Ευρώπη, τα κρούσματα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, ειδικά μεταξύ των νεότερων ηλικιών, ενώ και οι νοσηλείες σημειώνουν αύξηση. Και αυτό τη στιγμή που η οικονομία της περιοχής μόλις είχε ξεκινήσει να ανακάμπτει, «ποντάροντας» στο reopening και κυρίως στον τουρισμό, ο οποίος θα είναι καθοριστικός για τις επιδόσεις του τρέχοντος τριμήνου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και το «χτύπημα» στην οικονομία δεν αναμένεται να είναι το ίδιο έντονο όπως κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, δηλαδή δεν αναμένεται συρρίκνωση, ωστόσο οι κίνδυνοι αυξάνονται, με τη «Δέλτα» να αποτελεί πλέον το νούμερο ένα ρίσκο στις προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών, τη στιγμή που όλα δείχνουν πως το αναγκαίο τείχος ανοσίας «ανεβαίνει» από το 70% του εμβολιασμένου πληθυσμού στο 85% τουλάχιστον, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει.

«Αναμένουμε ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη “Δέλτα‘‘ θα έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τα προηγούμενα κύματα, αν και κάποιες θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες», σημειώνει η Oxford Economics, προσθέτοντας πως τα εμβόλια έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλείας, μειώνοντας την πιθανότητα νέων lockdowns. Ωστόσο, όπως τονίζει, η εκ νέου επιβολή περιορισμών ή εθελοντικών αλλαγών στη συμπεριφορά των πολιτών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την οικονομία. Ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει τον πιο άμεσο αντίκτυπο, με πολλές κυβερνήσεις να έχουν ήδη αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα ταξίδια και τη φιλοξενία.

Ενώ οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι σημαντικά καλύτερο από το 2020, μια απότομη αύξηση των νοσηλειών θα επηρέαζε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε πολλές χώρες φέτος, όπως προειδοποιεί η Oxford Economics, ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης οι οποίες είναι και πιο ευάλωτες αλλά και εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό. Και εάν η Ευρώπη πληγεί από ένα νέο μεγάλο κύμα τον χειμώνα, που θα απαιτήσει νέους περιορισμούς για τη διαφύλαξη των συστημάτων υγείας, ο οίκος εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα ήταν πιο έντονος για τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ ευάλωτων ομάδων.

Η απάντηση των κυβερνήσεων στην αύξηση των κρουσμάτων θα είναι πάντως διαφορετική αυτή τη φορά και θα αποσκοπεί περισσότερο στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας. Οι κυβερνήσεις βασίζονται πλέον στην προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός και στρέφουν την προσοχή τους στις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά. Συνολικά, η Oxford Economics θεωρεί ότι η απειλή που θέτει η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι υπαρκτή, αλλά προς το παρόν δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ. Εάν ωστόσο η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, πράγμα πολύ πιθανό, τότε η ανάκαμψη θα καθυστερήσει για τις περισσότερες χώρες, ειδικά της περιφέρειας.

Η Citigroup σημειώνει άλλωστε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ αποτελούν παράδειγμα του πώς η «Δέλτα» μπορεί να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης για άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αν και το 60% του πληθυσμού του Ισραήλ είχε εμβολιαστεί πλήρως και έτσι άνοιξε την οικονομία, η νέα μετάλλαξη οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμα και σε εμβολιασμένους. Ετσι, η Τράπεζα του Ισραήλ μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης του 2021 από 6,3% σε 5,5% και αναγνώρισε ότι η εξάπλωση της «Δέλτα» αποτελεί κίνδυνο για τη συνέχιση της ανάκαμψης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειονότητα των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως, αλλά η «Δέλτα» έχει οδηγήσει σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Η ανάκαμψη των δαπανών είχε σταματήσει, ενώ το ΑΕΠ απογοήτευσε τον Μάιο, αυξάνοντας μόλις 0,8% μηνιαίως – και τα δεδομένα δείχνουν τώρα αυξημένους κινδύνους στην κλίμακα της ανάκαμψης.

Αλλωστε ήδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America, η πρόκληση για την οικονομία πλέον σε σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι υπαρκτή, καθώς τα πράγματα έχουν  αλλάξει σημαντικά σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί ώστε να είναι προστατευμένη η Ευρώπη από νέα lockdowns και νέες δραματικές επιπτώσεις. Οπως σημειώνει, αν και ο εμβολιασμός αναμένεται να επιτύχει τον στόχο που υπήρξε έως σήμερα, δηλαδή το 70% έως τον Σεπτέμβριο, η μετάλλαξη «Δέλτα» αμφισβητεί το όριο της ασυλίας της αγέλης. Η εμβολιαστική κάλυψη του 75% μπορεί να ήταν αρκετή με την παραλλαγή «Αλφα», αλλά η «Δέλτα» θα απαιτούσε συνολική κάλυψη 85% και ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη η μείωση της προστασίας από τα εμβόλια, τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή