Ο οίκος μόδας Zegna μπαίνει στη Γουόλ Στριτ

Ο οίκος μόδας Zegna μπαίνει στη Γουόλ Στριτ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιταλικός οίκος μόδας Ermenegildo Zegna προχωρεί στην εισαγωγή των μετοχών του στο χρηματιστήριο μέσω μιας συμφωνίας με εταιρεία SPAC (ειδικού σκοπού), που αποτιμά την αξία του στα 3,2 δισ. δολάρια. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, o οίκος πολυτελών ειδών σκοπεύει να συγκεντρώσει 880 εκατομμύρια δολάρια με τη συγχώνευσή του με την Investindustrial Acquisition, μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού, της οποίας πρόεδρος είναι ο Sergio Ermotti, πρώην διευθύνων σύμβουλος της UBS Group. Η οικογένεια Zegna θα ελέγχει το 62% της νέας εταιρείας και οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Με την κίνηση αυτή η εταιρεία αλλάζει στρατηγική έπειτα από πορεία 111 ετών ως ιδιωτική, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί στον κλάδο πολυτελών ειδών για συγχωνεύσεις. Νωρίτερα φέτος, η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton ολοκλήρωσε την εξαγορά του γνωστού κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co., που αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο μέχρι τώρα. Παράλληλα, η L Catterton, ένα private equity στο οποίο συμμετέχει η LVMH, συμφώνησε να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο του ιταλικού οίκου μόδας Etro, την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο, η προσέγγιση της Zegna έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις συμφωνίες, καθώς η συναλλαγή με τη SPAC επιτρέπει στην εταιρεία να γίνει δημόσια, παραμένοντας υπό τον έλεγχο των υφιστάμενων μετόχων της. «Η οικογένεια Zegna θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας», δήλωσε ο Ermenegildo Gildo Zegna, CEO και εγγονός του ιδρυτή. Οπως επισήμανε, η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει, καθώς στοχεύει να γίνει ηγέτης στα ανδρικά ρούχα. «Εχουμε μια καθαρή στρατηγική, η οποία βασίζεται στην οργανική ανάπτυξη». 

Η εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά ως κατασκευάστρια υφασμάτων, το 1910, από τον Ermenegildo Zegna, στο Τρίβερο της Ιταλίας. Γνωστή ως εμπορικό σήμα πολυτελών ειδών έγινε με την τρίτη και τέταρτη γενιά της οικογένειας Zegna. Το 2018 η εταιρεία εξαγόρασε την Thom Browne, καθώς προσπάθησε να προσελκύσει νεότερης ηλικίας πελατεία, κατορθώνοντας έκτοτε να διπλασιάσει τα έσοδά της. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, η εταιρεία πέρυσι περιέκοψε τα λειτουργικά της έξοδα κατά 20%, ενώ μείωσε και τις επενδύσεις της. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Zegna εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πωλήσεις μέσα στο 2021 θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019, έχοντας συρρικνωθεί έως περίπου 20% κατά την περυσινή χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα προχώρησε σε συμφωνία με την Prada για να επενδύσει σε έναν κατασκευαστή κασμίρι στην Ιταλία, καθώς οι εταιρείες πολυτελείας επιδιώκουν να ελέγχουν καλύτερα την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Οι εταιρείες SPAC, που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον εταιρειών και επενδυτών στην Ευρώπη. Η Avanti Acquisition, μια SPAC που υποστηρίζεται από τον Γάλλο επιχειρηματία Ian Gallienne και τον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο Nassef Sawiris, συγκέντρωσε πέρυσι 600 εκατομμύρια δολάρια για να εστιάσει σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Την περασμένη εβδομάδα, μια SPAC στην οποία συμμετέχει η οικογένεια των δισεκατομμυριούχων του κλάδου πολυτελών ειδών Pinault συγκέντρωσε 275 εκατομμύρια ευρώ για να επικεντρωθεί σε εταιρείες ψυχαγωγίας στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή