Φόβοι για «προσγείωση» της παγκόσμιας ανάκαμψης

Φόβοι για «προσγείωση» της παγκόσμιας ανάκαμψης

Εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και της μετάλλαξης «Δέλτα»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στελέχη των επενδυτικών εταιρειών που χαράσσουν στρατηγική αρχίζουν να εξετάζουν το σενάριο πως η οικονομία έχει ήδη σημειώσει την υψηλότερη ταχύτητά της. Δεδομένου ότι εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δέλτα» και οι κεντρικές τράπεζες συζητούν ήδη για επιστροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως ίσως καλλιεργήθηκε υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές. 

Η αλλαγή κλίματος στα χρηματιστήρια ήταν αισθητή χθες. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Φρανκ Μπενζίμρα, επικεφαλής της μονάδας Ασίας στη Societe Generale, τόνισε πως «η κορύφωση της ανάπτυξης αρχίζει να εμπνέει όλο και περισσότερη ανησυχία». Ο ίδιος εξηγεί πως αυτή η αίσθηση ότι η ανάπτυξη κορυφώθηκε οδήγησε την επενδυτική τράπεζα «να μειώσει τις θέσεις της σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία». Μέχρι προσφάτως οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προοπτική μιας στιβαρής ανάκαμψης που θα τροφοδοτείται σε παγκόσμιο επίπεδο από το φθηνό χρήμα και τους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, ο συνδυασμός των πληθωριστικών πιέσεων και των νέων μολύνσεων αυξάνει τον κίνδυνο να διαψευσθούν οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη. Οπως τονίζει ο Αντόνιο Καβαρέρο, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην Generali Insurance Asset Management, «τα μακροοικονομικά μεγέθη εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές των μετοχών, αλλά οι αποτιμήσεις των εταιρειών και οι διάφορες εποχιακές τάσεις αφήνουν περιθώρια για μεγάλες διορθώσεις στις τιμές των μετοχών και για μεγάλη αστάθεια σαν αυτή που είδαμε χθες στα χρηματιστήρια». Δεν λείπουν τα στελέχη επενδυτικών που συμβουλεύουν τους πελάτες τους να δουν την αστάθεια των χρηματιστηρίων ως ευκαιρία για να αγοράσουν.

Ο Ρουσίρ Σάρμα, επικεφαλής του τομέα Αναδυόμενων Αγορών και στέλεχος στρατηγικής στη Morgan Stanley Investment Management, τονίζει ότι υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας πως ίσως οι προσδοκίες για ανάπτυξη είναι υπερβολικές. Οπως επισημαίνει, η Κίνα έχει κυριολεκτικά υποτάξει τους δικούς της τεχνολογικούς κολοσσούς και οι Αμερικανοί καταναλωτές αποταμιεύουν περισσότερο από όσα δαπανούν. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι πηγές κινδύνου.

Ο Σάρμα προσπαθεί να προειδοποιήσει πως η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να απογοητεύσει τελικά. Η στασιμότητα που παρατηρείται τελευταία στον ρυθμό των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, οδηγεί σε υποχώρηση την εμπιστοσύνη της αγοράς, όπως επισήμανε προσφάτως σε σχετική ειδοποίησή του ο Τζορτζ Σαραβέλος της Deutsche Bank. Και την ίδια στιγμή οι τιμές κινούνται ανοδικά και έχουν αρχίσει ήδη να «παγώνουν» την καταναλωτική ζήτηση σε ορισμένες οικονομίες. Οπως έγραψε προσφάτως σε ανακοίνωσή του προς τους επενδυτές, «είναι μέρος του ευρύτερου φόβου που εμπνέει ο κορωνοϊός και εντάσσεται επίσης στη γενικότερη καταστροφή που έχει προκληθεί εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή