Βρετανικό «όχι» στην παράδοση χρυσού αξίας 1 δισ. στον Μαδούρο

Βρετανικό «όχι» στην παράδοση χρυσού αξίας 1 δισ. στον Μαδούρο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον επαναπατρισμό μεγάλης ποσότητας χρυσού της Βενεζουέλας, αξίας ενός δισ. δολαρίων, που φυλάσσεται στο Λονδίνο, η κυβέρνηση της Βρετανίας επιβεβαίωσε χθες ότι αναγνωρίζει νόμιμο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής τον Χουάν Γκουαϊντό, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στον Νικολάς Μαδούρο, αμφισβητούμενο από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρο της Βενεζουέλας, και τον Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτη της αντιπολίτευσης, είναι σε εξέλιξη μακροχρόνια διελκυστίνδα για τον χρυσό, που αποτελεί περί το 15% των αποθεμάτων συναλλάγματος της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Στο πλαίσιο αυτής της διαμάχης, δικηγόροι που εκπροσωπούν τους δύο πολιτικούς προσήλθαν στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι η πώληση του χρυσού θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν την πανδημία  και να τονωθεί το σύστημα υγείας που έχει υποστεί πλήγματα από την εξαετή βαθύτατη οικονομική κρίση στη χώρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, στα θησαυροφυλάκια της οποίας φυλάσσεται ο χρυσός, αρνείται να τον παραδώσει, καθώς η βρετανική κυβέρνηση έχει από τις αρχές του 2019 συνταχθεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αρκετών δεκάδων χωρών και έχει αναγνωρίσει τον κ. Γκουαϊντό νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας την εκλογική νίκη του Νικολάς Μαδούρο κατά την αμέσως προηγούμενη χρονιά προϊόν νοθείας.

«Η κυβέρνηση της Βρετανίας λέει με σαφήνεια πως ο Χουάν Γκουαϊντό έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος από τον Φεβρουάριο του 2019 ο μοναδικός νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας», ανέφερε σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αφού προσκλήθηκε από το δικαστήριο να αποσαφηνίσει τη θέση του Λονδίνου ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας. Ο κ. Γκουαϊντό «είναι το μόνο πρόσωπο που αναγνωρίζεται πως έχει την εξουσία να ενεργεί εξ ονόματος της Βενεζουέλας ως αρχηγός του κράτους», πρόσθεσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως στη χώρα της Νότιας Αμερικής απαιτείται «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία».

Η διένεξη για τον χρυσό ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, όταν ο Μαδούρο επανεξελέγη στην προεδρία με μια διαδικασία από την οποία το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης απείχε, καταγγέλλοντας νοθεία. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τότε υπουργός Εξωτερικών, διεμήνυε λίγο καιρό αργότερα πως θα χρειαζόταν «να πιέσουμε οικονομικά τη Βενεζουέλα». Αντιμέτωπη με σειρά ολοένα επεκτεινόμενων κυρώσεων εις βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ενημέρωσε την Τράπεζα της Αγγλίας πως ήθελε να επαναπατρίσει 14 τόνους χρυσού που διατηρούσε αποθηκευμένους στα θησαυροφυλάκια της τελευταίας.

Στα τέλη του 2018 ο Καλίστο Ορτέγκα, πρόεδρος της Τράπεζας της Βενεζουέλας, ταξίδεψε στο Λονδίνο για να συζητήσει το ζήτημα με τον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με τον Σάρος Ζαϊουάλα, δικηγόρο του Λονδίνου που εκπροσωπεί το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Βενεζουέλας. Ομως τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας είπαν στον κ. Ορτέγκα πως υπήρχε πρόβλημα με τη δικαιοδοσία του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει από το 2019 επιβάλλει κυρώσεις στην Τράπεζα της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Μαδούρο τη χρησιμοποιούσε για να «λεηλατήσει» πόρους της χώρας, ώστε να «πλουτίσουν διεφθαρμένοι άνθρωποι του καθεστώτος».

Πριν επιβληθούν οι κυρώσεις, η Τράπεζα της Βενεζουέλας είχε αποπληρώσει διάφορες υποχρεώσεις της προς την Deutsche Bank, σύμφωνα με πρόσωπα ενημερωμένα σχετικά με τις συναλλαγές των δύο πλευρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφούν 17 τόνοι χρυσού στον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, αυξάνοντας την ποσότητα που διακρατούσε στους 31 τόνους, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των αποθεμάτων της χώρας σε χρυσό.

Οι κυρώσεις κατόπιν πυροδότησαν τον πρόωρο τερματισμό άλλων συμφωνιών πιστωτικών διευκολύνσεων μεταξύ της Τράπεζας της Βενεζουέλας και της Deutsche Bank, με αποτέλεσμα να περιέλθει μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού στην κατοχή του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Βενεζουέλας.

Η ομάδα του κ. Γκουαϊντό καλεί τα δικαστήρια της Βρετανίας να αποφανθούν ποιος έχει τη δικαιοδοσία να εκπροσωπήσει την Τράπεζα της Βενεζουέλας και να παραλάβει τον χρυσό. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση  ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αδυνατεί πλέον να αναγνωρίζει νομικά τον κ. Γκουαϊντό νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, καθώς απώλεσε το αξίωμα του προέδρου της Βουλής μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου – μολονότι οι Βρυξέλλες δεν αναγνώρισαν έγκυρη ούτε αυτή τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή