Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης με την Αττική

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης με την Αττική

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν χρόνο περίπου μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την εμβληματική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική από την Αριάδνη Interconnection, οι έρευνες βυθού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους αναδόχους των καλωδιακών τμημάτων, την ιταλική Prysmian και τη νορβηγική Nexans. Η χαρτογράφηση του βυθού –ιδίως στο Αιγαίο όπου το βάθος της όδευσης αγγίζει έως και τα 1.200-1.300 μέτρα– είναι μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία, σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ σε σχετική ανακοίνωσή του. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τη «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης στην κορυφαία τριάδα των διασυνδέσεων με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης παγκοσμίως.

Οπως εξηγεί, με τη βοήθεια state-of-the-art τεχνολογιών εντοπίζεται η βέλτιστη –από τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς– όδευση για τα υποβρύχια καλώδια, συλλέγοντας πληροφορίες για τη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα. Στόχος είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του βυθού, φυσικές και ιστορικές, όπως οι μεγάλες κλίσεις, αλλά και ευρήματα όπως ναυάγια ή νάρκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος έχει μήκος 335 μέτρα και αποτελεί μέρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης, που θα αποδεσμεύσει οριστικά την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή το 2023, έτος κατά το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί. Τα οφέλη για τους κατοίκους και όλους τους πολίτες της χώρας είναι σπουδαία, αφού οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ το 2024, το πλήρες έτος λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, 
που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή