Οι στόχοι του σχεδίου μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Οι στόχοι του σχεδίου μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον οδικό χάρτη του Market Reform Plan και τον σχεδιασμό για την αξιολόγηση επάρκειας πόρων σε εθνικό επίπεδο παρουσίασε η ΡΑΕ σε συνεργασία με τους αρμόδιους διαχειριστές και φορείς, σε διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «το Market Reform Plan πρέπει να υλοποιηθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του μοντέλου στόχου με έναν τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και δικαιοσύνη. 

Το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται στο μέσον πολύ βαθιών αλλαγών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στο υπάρχον εθνικό σχέδιο για το κλίμα, αλλά οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι αποτυπώνονται ακόμη περισσότεροι στο νέο ΕΣΕΚ που θα επικαιροποιηθεί και φιλοδοξούμε να είναι από τα πρώτα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που θα ανακοινωθούν σε επίπεδο Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός. 
Μίλησε επίσης για την απόφαση απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. «Γι’ αυτόν τον λόγο προχωρούμε και στην εισαγωγή μηχανισμών strategic reserve, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια, αλλά και ένα Capacity Remuneration Mechanism (CRM) προκειμένου να βοηθήσουμε να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις και να είναι βιώσιμες αυτές οι μονάδες φυσικού αερίου που τις χρειαζόμαστε για να μπορούμε πραγματικά να παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια», είπε και ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν στην Ε.Ε. και στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας τα αντίστοιχα σχήματα προς έγκριση. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι στηρίζει τη ΡΑΕ και ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προσπαθήσει για την ενδυνάμωσή της με ανθρώπινο δυναμικό και ό,τι άλλο απαιτείται για να λειτουργεί καλύτερα.

«Το Market Reform Plan είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εξής αρχές: Να ενσωματώσουμε αυξανόμενα μερίδια ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, να εξασφαλίσουμε επάρκεια ισχύος, να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και να προχωρήσουμε στην ενοποίηση της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των διασυνδέσεων», τόνισε σε χαιρετισμός της η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Στην πολύ καλή συνεργασία με τους διαχειριστές, που επέτρεψε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μετασχηματισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό για τη δρομολόγηση των διαδικασιών περαιτέρω ενίσχυσης της Αρχής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή