Οριστικό τέλος στην εξάρτηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας από τη ΔΕΗ βάζουν οι ΑΠΕ και η νέα αγορά των «πράσινων» διμερών συμβολαίων PPAs που ανοίγει μέσα στο 2022. Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» υπέγραψε χθες την τελευταία σύμβαση με τη ΔΕΗ, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη και ταραχώδη κατά περιόδους μεταξύ τους σχέση που κρατάει από το 1960. Με τη λήξη της σύμβασης μετά το τέλος του 2023 oι εγκαταστάσεις της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας θα ηλεκτροδοτούνται από «πράσινη» ενέργεια και από το νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, με παραγόμενη ενέργεια που θα καλύπτει τρεις φορές τις ανάγκες του εργοστασίου της «Αλουμίνιον», καθώς η Mytilineos έχει δεσμευθεί –στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη– να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Ειδικότερα για τον τομέα μεταλλουργίας η Mytilineos φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%. Μέχρι το 2030 η «Αλουμίνιον» θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μια συνεργασία που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τη Mytilineos. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μια νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο “Αλουμίνιον της Ελλάδος”: μια εποχή “πράσινη” και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.
Η «Αλουμίνιον» με ετήσια κατανάλωση 2,9 TWh είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 5,5% της συνολικής κατανάλωσης. To «πρασίνισμα» της εταιρείας θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, από το 2023. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει για τον σκοπό αυτόν το ευρύ και διαφοροποιημένο ανά τεχνολογία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που βρίσκεται σε διάφορα στάδια και φτάνει τα 4.000 MW. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη νέα αγορά των PPAs όπου στρέφονται ήδη όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες μέσω της καθαρής ενέργειας θα μπορέσουν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και έτσι να μειώσουν και το κόστος που πληρώνουν για δικαιώματα ρύπων. Τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια λειτουργούν ήδη στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, παρέχοντας σε μεγάλους καταναλωτές φθηνότερη ενέργεια από τις τιμές που διαμορφώνονται στη λιανική αγορά. Παράλληλα, ο παραγωγός ΑΠΕ υπογράφοντας ένα μακροχρόνιο διμερές συμβόλαιο με έναν μεγάλο καταναλωτή διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επένδυσης και ακολούθως χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Σε συζητήσεις με παραγωγούς ΑΠΕ βρίσκονται όλες οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΑΓΕΤ Ηρακλής και χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ), οι οποίες είναι επίσης πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουν τις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ, η οποία από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι από το 2023 και μετά δεν θα παρέχει σταθερό ανταγωνιστικό τιμολόγιο, αλλά μεταβλητό βάσει της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος. Τα πράσινα PPAs για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σύμφωνα με το σχέδιο που θα υποβάλει το ΥΠΕΝ προς έγκριση στις Βρυξέλλες, θα ενισχύονται με κρατικές εγγυήσεις (μέσω ταμείου εγγυήσεων που θα δημιουργηθεί), ενώ ετοιμάζεται και πακέτο επιδότησης των συμβάσεων αυτών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Πράσινου Ταμείου αλλά και από τον ΕΛΑΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αφενός η τροφοδότηση της βιομηχανίας με φθηνότερο «πράσινο» ρεύμα, αφετέρου η δυνατότητα υλοποίησης νέων επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.