Η αμερικανική υπεροχή στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων

Η αμερικανική υπεροχή στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ακόμη κάτι που οι Αμερικανοί κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο: τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Από το 2013, εκατοντάδες ξένες επιχειρήσεις έχουν εκμεταλλευτεί την αμερικανική νομοθεσία για τις πτωχεύσεις για να μειώσουν το χρέος τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό προκύπτει από ανάλυση στοιχείων που μελέτησε το Bloomberg και όπως αναφέρουν νομικοί και πρώην δικαστές ο λόγος είναι απλός: η νομοθεσία της Αμερικής για τις πτωχεύσεις είναι η πιο φιλική που υπάρχει στον ανεπτυγμένο κόσμο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Οπως τονίζει ο Μπρους Μάρκελ, Αμερικανός πρώην δικαστής πτωχεύσεων που συμβουλεύει το ΔΝΤ σε αντίστοιχα θέματα και συνέταξε τη νομοθεσία περί πτωχεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο, «στην Αμερική, νομικοί και δικαστές ξέρουν πώς να κινήσουν το σύστημα γρήγορα».

Οι αεροπορικές Latam Airlines, Aeromexico και Avianca Holdings προσέφυγαν στον πτωχευτικό κώδικα το περασμένο έτος επικαλούμενες τη ζημία από την πανδημία. Ακολούθησε η OneWeb Global καθώς και δύο άλλες εταιρείες δορυφορικής και τηλεπικοινωνιών. Συνολικά οι μεγάλες ξένες εταιρείες που προσέφυγαν στα αμερικανικά δικαστήρια και στον αμερικανικό πτωχευτικό κώδικα στη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν τουλάχιστον 12. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του προηγούμενου υψηλού επιπέδου που είχε καταγραφεί το 2002 στη βάση δεδομένων της Νομικής Σχολής του UCLA.

Αν συνεκτιμηθούν και οι μικρότερες περιπτώσεις πτώχευσης, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Σχεδόν 1.300 ξένες εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης σε αμερικανικά δικαστήρια στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Οπως τονίζει ο κ. Μαρκέλ, που σημειωτέον διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Pritzker, κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία, τροποποίησαν τη νομοθεσία τους για να πλησιάσουν περισσότερο την αμερικανική. Ωστόσο, το σύστημα στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι σαφώς ανώτερο και να προσελκύει τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους.

Οι επικριτές του συστήματος υποστηρίζουν βέβαια πως οι επιχειρήσεις συρρέουν στα αμερικανικά δικαστήρια ακριβώς επειδή η νομοθεσία ευνοεί τόσο τις ίδιες όσο και τα στελέχη τους. Τα διευθυντικά στελέχη συνήθως παραμένουν στη θέση τους, ενώ αναστέλλονται οι πληρωμές χρεών προς όλους πέραν των ουσιαστικότερων πιστωτών. Αναστέλλονται επίσης τυχόν μηνύσεις κατά μιας εταιρείας υπό πτώχευση.

Τα αμερικανικά δικαστήρια, πάντως, μπορεί να εξυπηρετούν και τα συμφέροντα των πιστωτών. Τα σχετικά με τα ομόλογα και τα δάνεια έγγραφα είναι συνήθως γραμμένα στα αγγλικά, ενώ υπόκεινται στη νομοθεσία της Νέας Υόρκης ή του Ντελαγουέαρ. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Τζέιμς Μπρόμλεϊ, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας αναδιαρθρώσεων χρέους Sullivan & Cromwell, το Brexit κατέστησε τις ΗΠΑ πιο ελκυστικές από τη Βρετανία για ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες. Και αυτό γιατί η ρήξη με την Ε.Ε. καλλιέργησε αβεβαιότητα για το πώς θα λειτουργούν και βάσει ποιων κανόνων θα κρίνουν τα βρετανικά δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή