ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Οι εταιρείες επενδύουν 4,2 τρισ. δολάρια στην τεχνολογία

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Οι εταιρείες επενδύουν 4,2 τρισ. δολάρια στην τεχνολογία

Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού κινούνται οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, τάση που όχι μόνο δεν ανατρέπει, αλλά αντίθετα επιταχύνει η πανδημική κρίση. Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εκτιμάται ότι θα διαθέσουν το 2021 περισσότερα από 4,2 τρισ. δολ. για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Οι αναμενόμενες για φέτος ετήσιες δαπάνες για το ΙΤ θα είναι αυξημένες κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με νεότερη έκθεση της Gartner, που επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, οι δαπάνες για συσκευές είναι αυτές που θα αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό, 13,9% το 2021 έναντι του 2020, ανερχόμενες σε περίπου 800 δισ. δολ. παγκοσμίως το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να υπερβούν τα 800,2 δισ. δολ. το επόμενο έτος.

Με ταχύ ρυθμό, της τάξης του 13,2%, αναμένεται να αυξηθούν φέτος και οι τεχνολογικές δαπάνες που αφορούν το επιχειρηματικό λογισμικό. Σε απόλυτους αριθμούς, οι σχετικές δαπάνες θα προσεγγίσουν φέτος τα 600 δισ. δολ., ενώ το 2022 θα αυξηθούν εκ νέου κατά 11,7%, φθάνοντας στα 670 δισ. δολ. 

Ανοδικά θα κινηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και οι τεχνολογικές δαπάνες για υπηρεσίες ΙΤ, οι οποίες θα καταγράψουν άνοδο κατά 9,8% το 2021, φθάνοντας στο 1,2 τρισ. δολ. Και το 2022 οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας σε τεχνολογικές δαπάνες που σχετίζονται με τον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, το επόμενο έτος η αύξηση των σχετικών δαπανών θα είναι της τάξης του 8,5%, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε 1,3 τρισ. δολ. 

Ενας άλλος τομέας της τεχνολογίας, που αναμένεται να απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά εταιρικά κονδύλια το 2021, είναι αυτός των Data Centers. Οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να κινηθούν ανοδικά φέτος κατά 7,4% σε σχέση με το 2020 και να φτάσουν στα 192 δισ. δολ., ενώ το 2022 το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 5,2%, αύξηση που ανεβάζει τις συνολικές δαπάνες για Data Centers το 2022 στα 202 δισ. δολ. «Οι τεχνολογικές δαπάνες εισέρχονται σε μια νέα φάση. Οι εταιρείες αναζητούν συνεργάτες που μπορούν να σκεφθούν πέρα από το ψηφιακό σπριντ του 2020 και να είναι πιο στοχευμένοι στις προσπάθειές τους για ψηφιακό μετασχηματισμό το 2021», αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner, σχολιάζοντας την πορεία των τεχνολογικών δαπανών κατά την επόμενη διετία. 

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί πλέον να αγοραστεί εν μια νυκτί και οι παγκόσμιες προβλέψεις δαπανών πληροφορικής αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό το βάθος χρόνου που απαιτούν αυτού του είδους οι τεχνολογικές δαπάνες», προσθέτει η Gartner στην έκθεσή της.