Αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2024 από την ΕΚΤ

Αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2024 από την ΕΚΤ

Θα συνεχίσει με υψηλότερο ρυθμό τις αγορές ομολόγων

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό μήνυμα ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει σταθερά στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης έδωσε χθες στις αγορές η ΕΚΤ, με τις εξαγγελίες της να καταδεικνύουν πως τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2024. Η τράπεζα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αν δεν φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%, ενώ επανέλαβε ότι θα ανεχτεί και την υπέρβαση του στόχου του 2% για αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν αναμένει, όμως, τέτοια επιτάχυνση του δείκτη για το εγγύς μέλλον και εκτιμά πως οι αυξήσεις των τιμών θα φτάσουν μόλις στο 1,4% το 2023.  Ετσι, διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο αρνητικό πρόσημο του -0,5%, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να συνεχίσει αμείωτες τις αγορές ομολόγων μέχρις ότου θεωρήσει λήξασα την κρίση της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση που συνόδευσε χθες την πρώτη συνεδρίασή της μετά την απόφαση για αναθεώρηση του στόχου του πληθωρισμού στο 2%, η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά της κρίσης της πανδημίας, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, και με ρυθμό υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των πρώτων μηνών του έτους. Επιπλέον, η τράπεζα τονίζει πως θα διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρις ότου φτάσει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο 2%. Οπως υπογραμμίζει, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα έως ότου φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% και θα παραμείνει εκεί για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να κρίνει η τράπεζα πως τείνει να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στο 2%.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο γίνεται λόγος τώρα όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι το τρέχον έτος, το 2022 και το 2023. Οπως υπογράμμισε, η Τράπεζα τώρα θέλει «να δει τον πληθωρισμό να φτάνει στο 2% πολύ νωρίτερα, αλλά και να παραμένει στο επίπεδο αυτό, να έχει διάρκεια και να μείνει στο επίπεδο αυτό». Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η επιτάχυνση που σημειώνει τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποτελεί παροδική εξέλιξη. Τόνισε μάλιστα πως «οι προοπτικές του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές».

Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω του στόχου της Τράπεζας και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον θα επιτύχει η ΕΚΤ να τον επιταχύνει ώστε να φτάσει στο 2% και να παραμείνει εκεί για αρκετό καιρό. Οσον αφορά το κατά πόσον επικράτησε συναίνεση στους κόλπους της ΕΚΤ σχετικά με την άκρως αναπτυξιακή πολιτική της, η πρόεδρος επιχείρησε μάλλον να υποβαθμίσει τις διαφωνίες. Αναγνώρισε μεν ότι η νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, που έκριναν ομόφωνα ότι πρέπει να επανεξετασθεί η καθοδήγηση της αγοράς αναφορικά με τα επιτόκια. Τόνισε, πάντως, ότι μόνον ένας μικρός αριθμός μελών του Δ.Σ. διαφοροποιήθηκε. Η κ. Λαγκάρντ αντέκρουσε, άλλωστε, την επιθετική κριτική που έχει δεχθεί η ΕΚΤ για τα χαμηλά επιτόκια και για την αναθεώρηση της στρατηγικής της, που συνεπάγεται διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οπως ανέφερε, «με την αναθεώρηση της καθοδήγησής μας δεν είναι ζητούμενο να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Προσέθεσε, άλλωστε, κατηγορηματικά πως όταν ο πληθωρισμός φτάσει πραγματικά στο 2% και το υπερβεί, «τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας». 

Η πρόεδρος της τράπεζας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει πως η ανάκαμψη συνεχίζεται επί του παρόντος αλλά περιβάλλεται από αβεβαιότητα. Οπως τόνισε, πηγή μεγάλης αβεβαιότητας, που απειλεί την ανάκαμψη, αποτελεί η μετάλλαξη «Δέλτα» και η ταχύτατη μετάδοσή της σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως «ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται στην Ευρωζώνη και έτσι καταργούνται σταδιακά οι περιορισμοί στις περισσότερες χώρες-μέλη της». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «η σκιά της πανδημίας παραμένει ακόμη και ειδικότερα η μετάλλαξη “Δέλτα” συνιστά μια πηγή εντεινόμενης αβεβαιότητας».

Αντιδρώντας άμεσα στις ανακοινώσεις της τράπεζας, το ευρώ σημείωσε αρχικά άνοδο στο 1,1804 δολάριο, για να υποχωρήσει όμως αργότερα στο 1,1791 δολάριο. Περιορίστηκαν, όμως, ελαφρώς και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των δεκαετών του γερμανικού δημοσίου διολίσθησαν κατά 0,02 εκατοστιαία μονάδα, στο 0,41%, όπως και των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας, που υποχώρησαν στο 0,66%.

Σχολιάζοντας σχετικά στους Financial Times η Ελγκα Μπαρτς, αναλύτρια στο BlackRock Investment Institute, τόνισε πως το μήνυμα της ΕΚΤ ήταν «μια έκπληξη αναπτυξιακών υποσχέσεων» και προέβλεψε πως πριν από το τέλος του έτους η τράπεζα θα προχωρήσει σε «προς τα πάνω προσαρμογή» των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή