Ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας με ηπιότερους ρυθμούς βλέπει η Pimco

Ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας με ηπιότερους ρυθμούς βλέπει η Pimco

Η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021 με κατώτατο όριο το 8% αναθεωρείται και εκτιμάται τώρα ως το υψηλότερο όριο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά και τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα και φέρουν την ανάκαμψη της Κίνας να συνεχίζεται με ηπιότερους ρυθμούς, το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, η Pimco, προχωράει σε ήπια αναθεώρηση του βασικού της σεναρίου για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα της αναλύτριας Κάρολ Λιάο αναφέρεται ότι η αρχική πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης το 2021 με κατώτατο όριο το 8% αναθεωρείται και εκτιμάται τώρα ως το υψηλότερο όριο ανάπτυξης για το 2021. Η αναλύτρια σημειώνει ότι έχει προηγηθεί η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά η οποία δύσκολα θα συνεχιστεί. Η Κάρολ Λιάο επισημαίνει την πρόσφατη απόφαση που έλαβε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώσει το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες της χώρας και επιπλέον ότι το Πεκίνο ανακοίνωσε προσφάτως αυστηρότερους περιορισμούς στις έκτακτες και εκτός προϋπολογισμού δημοσιονομικές δαπάνες.

Η εν λόγω αναλύτρια αναφέρει, άλλωστε, ότι η αναμενόμενη ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο μισό του έτους μπορεί να απειληθεί από ορισμένους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων: πρώτα απ’ όλα το ενδεχόμενο να μην είναι ισχυρή και προπαντός να μην είναι σταθερή η ανάκαμψη της κατανάλωσης. 

Δεύτερον, η ενίσχυση των εξαγωγών που, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεδομένων και των κινδύνων που απειλούν ξανά την παγκόσμια οικονομία και τις χώρες – πελάτες της Κίνας. Επιπλέον οι αυστηρότερες ρυθμίσεις που επιβάλλει το Πεκίνο σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας και ενδέχεται να επεκταθούν σε τομείς όπως η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, η τεχνολογία, η στροφή στην οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, τα χρηματοδοτικά σχήματα των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης .

Ενας ακόμη παράγοντας είναι το πρόβλημα της ρευστότητας στη χρηματοοικονομική αγορά: πώς θα εξελιχθούν εκκρεμείς υποθέσεις όπως αυτή του επενδυτικού ταμείου China Huarong Asset Management

Σύμφωνα με την αναλύτρια, η πρόσφατη μείωση του δείκτη RRR δεν οφείλεται σε αδύναμα οικονομικά στοιχεία και θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μια προληπτική κίνηση και ως προσπάθεια εξισορρόπησης της αυστηρότερης πολιτικής που επιβάλλει σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα χαράξει καινούργια πολιτική βάσει των νέων στοιχείων, με κυριότερο όλων ίσως την πιστωτική επέκταση που ενδεχομένως θα διακυβεύσει τη νομισματική της πολιτική. Σύμφωνα, πάντα, με την Κάρολ Λιάο, έχει παρέλθει το διάστημα στη διάρκεια του οποίου μειωνόταν αισθητά η πιστωτική επέκταση. Ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το γ΄ τρίμηνο πριν σταθεροποιηθεί, αλλά θα είναι περιορισμένη η επιβράδυνση και αναμένεται να σταθεροποιηθεί το δ΄ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μια πιστωτική επέκταση της τάξης του 10,5% έως 11% σε επίπεδο έτους. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Pimco, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε μείωση των επιτοκίων ή  περαιτέρω μείωση του ύψους των αποθεματικών των τραπεζών. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εντελώς μια περαιτέρω μείωση των αποθεματικών των τραπεζών το δ΄ τρίμηνο του έτους, καθώς η ανάγκη ρευστότητας θα είναι υψηλή και η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί έως το 2022.

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται αύξηση των εντός του προϋπολογισμού δημοσιονομικών δαπανών και επιτάχυνση στην έκδοση κρατικών ομολόγων Ωστόσο, όπως αναφέρει η αναλύτρια, πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένος ο δανεισμός από τις τοπικές αρχές καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να περιορίσει το μεγάλο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή