Ιδιαίτερα κρίσιμοι θα είναι οι επόμενοι μήνες για τον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς η αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα από τα πολλά που θα χρειαστεί να κάνει η νέα διοίκηση για να επαναφέρει την εισηγμένη σε τροχιά ανάπτυξης και κυρίως να αποκαταστήσει το μερίδιο που έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά.
Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρεία στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στην ελληνική αγορά μετά βίας ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, επί συνολικού ανεκτέλεστου 1,52 δισ. ευρώ, το 1 δισ. ευρώ αφορούσε έργα εκτός Ελλάδας, κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας. Εκτοτε έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να υπογραφούν νέες συμβάσεις επιπλέον 160 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ανεκτέλεστο σε 1,68 δισ. ευρώ.
Παρότι όμως η σύγκριση π.χ. με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ, δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές στο σύνολο, εντούτοις η διαφορά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη. Ειδικότερα, το 73% του ανεκτέλεστου υπολοίπου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ή 1,22 δισ. ευρώ, αφορά έργα στην Ελλάδα, μέγεθος υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου της Ελλάκτωρ, η οποία επί σειρά ετών ήταν ο κυρίαρχος όμιλος στην ελληνική αγορά, μέσω της θυγατρικής Ακτωρ. Μάλιστα, η διαφορά αυτή πρόκειται να αυξηθεί έτι περαιτέρω, με δεδομένο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε κοινοπραξία με την Egis Projects, πρόκειται να αναλάβει το έργο παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, που προβλέπει εκατοντάδες εκατ. ευρώ κατασκευαστικού αντικειμένου, το οποίο θα αναλάβει σε ποσοστό 100% ο ελληνικός όμιλος. Επίσης, εφόσον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατορθώσει να «σώσει και την παρτίδα» αναφορικά με την ανάπτυξη του Inspire Athens, του τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο, ύψους 1 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η απόσταση με την Ελλάκτωρ και ασφαλώς και με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.
Η οικονομική εξυγίανση της Ακτωρ προβάλλει ως καθοριστικός παράγοντας, που θα επιτρέψει στον όμιλο Ελλάκτωρ να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ενόψει του μεγάλου όγκου νέων έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν στη χώρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μόνο στο Ελληνικό θα υλοποιηθούν έργα αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ, όπου η τεχνογνωσία, η οικονομική ευρωστία και η ανταγωνιστικότητα θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες, ακόμα και για να προσκληθούν οι υποψήφιοι όμιλοι που θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές για επιμέρους τμήματα της ανάπλασης. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθούν τα πρώτα έργα υποδομής και άλλα κτίρια εντός του Ελληνικού. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προσεχούς 12μήνου, η Ελλάκτωρ θα κληθεί να διεκδικήσει συμβάσεις, όπως ο ΒΟΑΚ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και πλειάδα έργων ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά απαιτούν όχι μόνο τεχνογνωσία, αλλά και οικονομική «ρώμη».
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, κατατέθηκε αγωγή της Greenhill Investments, με την οποία ζητείται η ακύρωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 22 Ιουνίου, όπου δεν επετράπη στην εν λόγω εταιρεία η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου, που απορρέουν από τις μετοχές που έχει στην κατοχή της. Τα δε ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 3 Αυγούστου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία λήξης της προθεσμίας άσκησης των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου. Η διοίκηση της Ελλάκτωρ εκτιμά ότι η Greenhill δεν νομιμοποιείται να προσβάλει τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, διότι δεν νομιμοποιείτο να συμμετάσχει σε αυτήν.