Η μετάλλαξη «Δέλτα» και οι προκλήσεις της Fed

Η μετάλλαξη «Δέλτα» και οι προκλήσεις της Fed

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε εβδομάδες μετά την αναφορά της Fed στον κορωνοϊό ως βάρος για την οικονομία, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έρχεται αντιμέτωπη με μία ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των νέων μολύνσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για την παγκόσμια ανάκαμψη, υποχρεώνοντας τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.

Ο ημερήσιος ρυθμός των νέων μολύνσεων έχει διπλασιαστεί από τη συνεδρίαση της Fed στις 16 Ιουνίου, όταν ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επισήμανε πως, αν και είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσουμε για νίκη, δεδομένης και της εμφάνισης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», μία μείωση στις μολύνσεις, στις νοσηλείες και στους θανάτους «αναμένεται να συνεχιστεί». Ωστόσο αυτό δεν συνέβη, με τα νέα για την αύξηση των κρουσμάτων να έχουν αρχίσει να μεταδίδονται συμπιέζοντας τη δυναμικότητα των νοσοκομείων, γεγονός που αποτυπώθηκε στις αγορές ύστερα από το μαζικό sell off της περασμένης Δευτέρας. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν, σημάδι ότι οι επενδυτές ίσως χάνουν την εμπιστοσύνη τους τόσο ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, όσο και ως προς την ικανότητα της Fed να αντιμετωπίσει αφενός την αύξηση των κρουσμάτων –πράγμα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη βοήθεια από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας– και αφετέρου τον υψηλό πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Οι αναλυτές ακόμη αναμένουν πως η οικονομική ανάκαμψη που θα σημειωθεί το 2021 θα είναι η ισχυρότερη από το 1984, αλλά τώρα επανεξετάζουν τα στοιχεία για να δουν εάν η μετάλλαξη «Δέλτα» μπορεί να επηρεάσει. «Οι εμβολιασμένοι αποφεύγουν τα αεροπλάνα; Αυτό είναι το ρίσκο», επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος στη Wells Fargo Corporate, Τζέι Μπράισον, ο οποίος μέχρι στιγμής εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος γύρω στο 7%. «Δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς αναμένει lockdowns αντίστοιχα με αυτά που είδαμε πριν από ένα χρόνο. Ο κόσμος δεν πρόκειται να το αντέξει». 
Ομως δεν είναι αναγκαία η επιβολή περιοριστικών μέτρων. Απλά μπορεί οι άνθρωποι να λένε «θα κάτσω στο σπίτι». Δεν υπάρχει ακόμη εμφανής ένδειξη σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει. Η αεροπορική κίνηση παραμένει σταθερή περίπου στο 80% των επιπέδων πριν από την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία της Transportation Security Administration.

Η συνεδρίαση της Fed, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι περίπλοκη και θα την επισκιάσει αυτό που οι επιδημιολόγοι έχουν προειδοποιήσει ακόμη και όταν τα εμβόλια κυκλοφόρησαν: ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξασθενήσει εύκολα, ενώ είναι πιθανό να παραμείνει ως κίνδυνος στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στην οικονομία τα επόμενα χρόνια. 

Τον Ιούνιο η Fed προειδοποίησε ότι έχει αρχίσει να σχεδιάζει μία αλλαγή στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας, με τον κίνδυνο για μία αύξηση του πληθωρισμού να είναι μεγάλος και με τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής να εμφανίζονται έτοιμοι να μειώσουν τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της Fed ύψους 120 δισ. δολαρίων αυξάνοντας τελικά τα επιτόκια. Ο κ. Μπράισον παρατηρεί ως ένδειξη γι’ αυτό που πρόκειται να έρθει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ποσοστά εμβολιασμού αντίστοιχα με αυτά των ΗΠΑ, και τη μεγάλη αύξηση του πρόσφατου 
αριθμού των κρουσμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή