Σε χαμηλά πολλών μηνών οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε χαμηλά πολλών μηνών οι αποδόσεις των ομολόγων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επανεξέταση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής της στις αρχές Ιουλίου, οπότε ανακοινώθηκε ένας συμμετρικός στόχος για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα, η ΕΚΤ αναθεώρησε τις ενδείξεις που παρέχει αναφορικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 22 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο εκτιμά ότι τα βασικά επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστωθεί ότι «ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα». Συνεπώς, η κεντρική τράπεζα δείχνει πρόθυμη να ανεχθεί μια ενδεχόμενη μεταβατική περίοδο όπου ο πληθωρισμός θα είναι μετρίως υψηλότερος σε σχέση με τον στόχο.

Με βάση τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ τον Ιούνιο για πληθωρισμό 1,5% το 2022 και 1,4% το 2023, δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον μέσα στην επόμενη διετία. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η έξοδος από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) θα ήταν πρόωρη ενόψει και της αυξημένης αβεβαιότητας αναφορικά με τη μετάλλαξη «Δέλτα» στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες για μια μείωση των αγορών μέσω του προγράμματος PEPP στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έχουν μειωθεί σημαντικά. Στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά 5 μηνών -0,43% στις αγορές της Ασίας την Παρασκευή, περίπου 8 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο βρισκόταν κοντά στα χαμηλά 3½ μηνών στο 1,176 νωρίς την Παρασκευή, καταγράφοντας πτώση περίπου 0,3% σε εβδομαδιαία βάση.

Η εν λόγω ισοτιμία επηρεάστηκε αρνητικά μέσα στην εβδομάδα και από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, λόγω των αυξημένων ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας παγκοσμίως εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα». Για τον λόγο αυτό, στις αρχές της εβδομάδας συνεχίστηκε η πίεση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αποστρέφονται τον κίνδυνο και να αυξάνουν τις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα ωθώντας την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου σε χαμηλό 5 μηνών 1,13% την Τρίτη, προτού αυξηθεί κοντά στο 1,30% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, καθώς το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε την υπόλοιπη εβδομάδα λόγω ανακοινώσεων θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή