Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης και το ψηφιακό ευρώ αποτέλεσαν τα σημεία όπου επικεντρώθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.
Οπως ανέφερε ο υπουργός μετά το τέλος της συνάντησης, πρόκειται για τις τέσσερις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Π. Ντόναχιου, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάκαμψης στην Ε.Ε. και στην ελληνική οικονομία, τόνισε τη σημασία των εμβολιασμών. Οπως είπε, πάνω από το 65% των πολιτών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι εμβολιασμοί δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ε.Ε. που εκτιμάται στο 4,8% φέτος και 4,5% το 2022. Βρισκόμαστε, όπως τόνισε, σε μια πρώιμη φάση ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης για την Ε.Ε. και τα ίδια σημάδια δείχνει και η ελληνική οικονομία για την οποία προβλέπεται οικονομική μεγέθυνση 4,3% το 2021 και 6% το 2022. Ειδικότερα, οι 4 μεγάλες προκλήσεις είναι:
• Γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η έγκριση των 12 πρώτων εθνικών σχεδίων από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε μια συλλογική επιτυχία. Οπως είπε ο υπουργός, «το μεγάλο «στοίχημα» είναι οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πολίτες και οι οικονομίες της Ευρώπης να εισπράξουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιό της, προωθώντας τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.
• Επιτάχυνση τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια, καθώς θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.
• Προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.
• Επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση, προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Μεταρρυθμίσεις
Ο πρόεδρος του Eurogroup συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός σημείωσε στον Π. Ντόναχιου ότι «παρά την πανδημία και όλες τις δυσκολίες, δεν σταματήσαμε ποτέ να εφαρμόζουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο πιστεύω ότι μας τοποθετεί στο κατάλληλο σημείο ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την επικείμενη ανάπτυξη που θα έχει επίδραση και στην ελληνική οικονομία. Και για εμάς, η πρόκληση δεν είναι απλώς η ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη που θα έχει καλύτερα χαρακτηριστικά, θα έλεγα, μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε μια διαφορετική σύνθεση, η οποία θα εστιάζει περισσότερο στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στην καινοτομία και λιγότερο στην κατανάλωση. Και πιστεύω ότι έχουμε θέσει τα θεμέλια για το άνοιγμα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης για την οικονομία».
Εύσημα στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην οικονομία. «Μοιράζομαι απολύτως, κι εγώ, την αισιοδοξία σας για την ελληνική οικονομία. Βλέποντας την πρόοδο που έχετε σημειώσει μέχρι τώρα και κοιτώντας την ανάπτυξη που θα σημειωθεί εδώ στην Ελλάδα για το τρέχον και για το επόμενο έτος, αυτό αποτελεί σημάδι της ανθεκτικότητας της οικονομίας. Και είναι επίσης ένα σημάδι για την αξία όλων των αποφάσεων που η κυβέρνησή σας έχει ήδη λάβει. Και η ανάπτυξη αυτή θα επιταχυνθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP), το οποίο πιστεύουμε ότι είναι από τα καλύτερα αντίστοιχα σχέδια στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.