Μπορεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ευρώπη να έχει αυξήσει το «τείχος» της ανησυχίας σχετικά με την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας και του τουρισμού, ωστόσο οι διεθνείς οίκοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις ισχυρές προοπτικές της Ελλάδας, και για αυτόν τον λόγο δεν «διορθώνουν» καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, και σε κάποιες περιπτώσεις αναθεωρούν μάλιστα και ανοδικά, χάρη στην πολύ καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου.
Αν και η Fitch τόνισε πως βασικός κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η μετάλλαξη «Δέλτα», ωστόσο κατά την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού πρόβλεψής της για την ανάπτυξη φέτος στο 4,3% από 3%, λόγω της καλής πορείας του α΄ τριμήνου. Πριν από μερικές ημέρες και η Citi ανέβασε τον πήχυ για την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 5,3%, από 4,1% που προέβλεπε πριν από ένα μήνα, για να ενσωματώσει, όπως τόνισε, πολύ καλή πορεία που προβλέπει για τον τουρισμό στο β΄ εξάμηνο, παρά τις όποιες ανησυχίες έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα». Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η Capital Economics, η οποία πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί κατά 8% φέτος, παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος θα είναι σχετικά αδύναμη. Η Scope Ratings από την πλευρά της τόνισε ότι παρά την απειλή που μπορεί να θέσει η «Δέλτα» στον τουρισμό, η Ελλάδα οδεύει προς ισχυρή ανάπτυξη φέτος, την οποία και τοποθετεί στο 6,5%, χάρη στην πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ στο α΄ και το β΄ τρίμηνο. Θετικά είναι τα μηνύματα που δίνει και η Bank of America σχετικά με την Ελλάδα και τις προοπτικές του τουρισμού, καθώς σε έκθεσή της την Παρασκευή διατήρησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 5,1%.
Οπως σημείωσε, η μετάλλαξη «Δέλτα» παραμένει ανησυχητική, ωστόσο τα στοιχεία από τα τουριστικά hotspot της Ε.Ε. την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο, δίνουν λόγους αισιοδοξίας ότι τα ήπια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, αρκούν για να σταθεροποιήσουν την καμπύλη των κρουσμάτων.
Οι παραπάνω χώρες, όπως επισημαίνει η BofA, κατέφυγαν μόνο σε τοπικού χαρακτήρα περιοριστικά μέτρα, τα οποία στόχευσαν στις δραστηριότητες πολύ υψηλού ρίσκου (όπως π.χ. η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους και τα νυχτερινά κέντρα), ενώ σε κάποιες από αυτές έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί εμβολιασμών, και έτσι για την ώρα, η δυναμική της εξάπλωσης του ιού φαίνεται να επιβραδύνεται.
«Δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές είναι εκτός κινδύνου, καθώς, ενώ έχουμε πρώιμα σημάδια ότι τα κρούσματα κορυφώνονται, αυτό φαίνεται να οφείλεται στους νέους και η μετάδοση θα μπορούσε στη συνέχεια να περάσει στις πιο ευάλωτες ηλιακές ομάδες», σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Ωστόσο τονίζει πως αν και είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι σχετικά ήπιοι περιορισμοί (σε συνδυασμό με τους γρήγορους εμβολιασμούς) μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των λοιμώξεων της «Δέλτα», αλλά αν ισχύει, αυτό θα ήταν πολύ καλό νέο για την ανάκαμψη των οικονομιών των παραπάνω χωρών.
Βραχυπρόθεσμα πάντως, κατά την BofA, το πιο άμεσο οικονομικό κόστος υπερβαίνει τους περιορισμούς. H προσφορά εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» στην κινητικότητα, όπως προειδοποιεί. Επίσης, ειδικά στις χώρες της περιφέρειας, ο κίνδυνος επιβολής σταδιακά ταξιδιωτικών περιορισμών απειλεί την τουριστική περίοδο, και αυτό είναι κάτι που η αμερικανική τράπεζα θα παρακολουθήσει στενά τις επόμενες δύο εβδομάδες.