Αύξηση επιτοκίων στη Ρωσία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αιφνιδιαστική επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής προχώρησε χθες η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αυξάνοντας το βασικό επιτόκιό της κατά 100 μονάδες βάσης, στο 6,5% από το 5,5%. Πρόκειται για την πλέον απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού που έχει αποφασίσει η ρωσική κεντρική τράπεζα μετά το 2014. Αντιμετωπίστηκε, πάντως, ως αναμενόμενη από τους οικονομικούς αναλυτές, δεδομένου ότι η ρωσική οικονομία πλήττεται από εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός στη Ρωσία κυμαινόταν γύρω στο 6,5% τις τελευταίες ημέρες. Εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους ο δείκτης θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 5,7% και το 6,2%. Πρόκειται για επίπεδα σαφώς υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που βρίσκεται στο 4%.

Εχει, άλλωστε, προηγηθεί αύξηση των επιτοκίων του ρουβλίου κατά άλλες 50 μ.β. τον περασμένο μήνα. Η χθεσινή κίνηση ήταν η τέταρτη αύξηση των επιτοκίων από την αρχή του έτους και τώρα το κόστος δανεισμού στη Ρωσία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016, όταν το βασικό επιτόκιο δανεισμού κυμαινόταν στο 10,5%. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα αφήνει, άλλωστε, ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της. Το ρούβλι δεν είχε ιδιαίτερη αντίδραση στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και η ισοτιμία παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο ένα δολάριο προς 73,65 ρούβλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή