Το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο αποκτά η Eurobank

Το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο αποκτά η Eurobank

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περαιτέρω επέκτασή του στο εξωτερικό μέσω εξαγοράς του 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο προχωράει ο όμιλος της Eurobank, υλοποιώντας το στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της παρουσίας του σε αγορές στις οποίες διαθέτει ήδη δραστηριότητα. Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά που υλοποιεί ο όμιλος εντός του 2021, μετά την απόκτηση της Direktna Bank στη Σερβία στις αρχές Ιουλίου. Η κίνηση ανταποκρίνεται στον στρατηγικό στόχο της Eurobank για την επέκταση μέσω οργανικής και μη ανάπτυξης στις τρεις βασικές αγορές εκτός Ελλάδας στις οποίες δραστηριοποιείται, και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στην Κύπρο. Η πολιτική επέκτασης στο εξωτερικό συνιστά βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, διαφοροποιεί την τράπεζα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όχι μόνο γιατί η δραστηριότητα στο εξωτερικό συνιστά βασική πηγή εσόδων, αλλά και γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για ουσιαστική παρουσία στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια. 

Οσον αφορά την Κύπρο, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας από το Third Point Hellenic Recovery Fund και τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει σε 12,6%. Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική. Ο όμιλος διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής Eurobank Κύπρου και, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Ζανιάς, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, η Eurobank είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις θετικές εξελίξεις και στις τρεις χώρες στις οποίες διατηρεί σημαντική παρουσία, καθώς η ύφεση από την κρίση του κορωνοϊού συγκρατήθηκε σε λογικά επίπεδα (-5,1%, -4,2% και -1,0% σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, αντίστοιχα), ενώ η ανάκαμψη ξεκινάει δυναμικά από φέτος, με την εκτίμηση για ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 4,5%-5%, στο 3,5% και στο 6%, αντίστοιχα.

Στην τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Καραβίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από την τιτλοποίηση Cairo και τις άλλες πρωτοβουλίες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της. «Υπήρξαμε καταλύτης και πρωτοπόρος, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ανταγωνισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Eurobank μέσω της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης Mexico, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2021, «θα εκπληρώσει νωρίτερα τη στρατηγική δέσμευση μειώνοντας τον δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό». «Είμαστε σε τροχιά επίτευξης διψήφιας απόδοσης ιδίων κεφαλαίων το 2022», επισήμανε ο CEO της Eurobank, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του ομίλου να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια, με διακριτή συμβολή σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια και ισχυρή συμμετοχή στη διοχέτευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, οι εργασίες της τράπεζας επεκτάθηκαν. Οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν το 2020 σε 6,4 δισ. ευρώ. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 40,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις – μικρές, μεσαίες και μεγάλες. 

Η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω πανδημίας θα κινηθούν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, στοιχείο που, σε συνδυασμό με την εξυγίανση του ισολογισμού, οδηγεί σε μείωση του κόστους κινδύνου στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί προ της πανδημίας. 
Οι επιδόσεις της τράπεζας σε επίπεδο αποτελεσμάτων ήταν περισσότερο από ικανοποιητικές, σημείωσε ο κ. Καραβίας, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο επιτεύχθηκαν. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων έφτασαν τα 865 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, παρά τη ριζική δυσμενή αλλαγή των δεδομένων λόγω της πανδημίας. Από την πλευρά του ελέγχου του κόστους, οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 6% στην Ελλάδα και 3,6% σε επίπεδο ομίλου. Το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα μειώθηκε από 350 το 2019 σε 301 το 2020 και ο αριθμός του προσωπικού κατά περίπου 1.800 υπαλλήλους μετά την απόσχιση (carve out) της FPS/doValue και το επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή