ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Uber προχωρεί στην εξαγορά ακόμη μιας εταιρείας

Ηρθε σε συμφωνία με την TPG Capital για την εταιρεία λογισμικού διαχείρισης στόλων Transplace

h-uber-prochorei-stin-exagora-akomi-mias-etaireias-561444835

Στην εξαγορά της εταιρείας λογισμικού διαχείρισης στόλων Transplace προχωρεί το τμήμα φορτηγών της Uber, Uber Freight, στο πλαίσιο συμφωνίας που αποτιμά την εταιρεία στα 2,25 δισ. δολάρια. Η Uber Freight θα εξαγοράσει την Transplace από την TPG Capital, την πλατφόρμα ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων της TPG, η οποία απέκτησε την Transplace το 2017. 

Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί με έως 750 εκατ. δολάρια σε κοινές μετοχές της Uber και το υπόλοιπο ποσό σε μετρητά. Η Transplace δημιουργεί λογισμικό που βοηθά τις εταιρείες να διαχειρίζονται τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για την αποστολή εμπορευμάτων. Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες λογισμικού για τη διαχείριση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η εξαγορά αυτή αποτελεί μια σπάνια κίνηση από την πλευρά της Uber, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της στους τομείς της αυτόνομης οδήγησης και των ιπτάμενων ταξί. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία επέλεξε να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει το τμήμα Uber Eats, εξαγοράζοντας την εταιρεία παράδοσης αλκοολούχων προϊόντων Drizly και την υπηρεσία παράδοσης τροφίμων Postmates.

Η Uber Freight, που αποτελεί ξεχωριστό τμήμα της Uber, προσφέρει παρόμοια εργαλεία λογισμικού για τη διαχείριση αλυσίδων εφοδιασμού και αποστολής εμπορευμάτων. Η Uber Freight διαθέτει πάνω από 70.000 μεταφορείς στο δίκτυό της που μεταφέρουν αντικείμενα για εταιρείες.

Η Uber Freight κατέγραψε έσοδα 301 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένα κατά 51% σε ετήσια βάση. Ομως η Uber Freight συνεισφέρει μόνο κατά ένα μικρό μέρος στα συνολικά έσοδα της Uber, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την υπηρεσία μεταφορών επιβατών και την παράδοση τροφίμων.