ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Uber προχωρεί στην εξαγορά ακόμη μιας εταιρείας

Ηρθε σε συμφωνία με την TPG Capital για την εταιρεία λογισμικού διαχείρισης στόλων Transplace

H Uber προχωρεί στην εξαγορά ακόμη μιας εταιρείας

Στην εξαγορά της εταιρείας λογισμικού διαχείρισης στόλων Transplace προχωρεί το τμήμα φορτηγών της Uber, Uber Freight, στο πλαίσιο συμφωνίας που αποτιμά την εταιρεία στα 2,25 δισ. δολάρια. Η Uber Freight θα εξαγοράσει την Transplace από την TPG Capital, την πλατφόρμα ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων της TPG, η οποία απέκτησε την Transplace το 2017. 

Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί με έως 750 εκατ. δολάρια σε κοινές μετοχές της Uber και το υπόλοιπο ποσό σε μετρητά. Η Transplace δημιουργεί λογισμικό που βοηθά τις εταιρείες να διαχειρίζονται τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για την αποστολή εμπορευμάτων. Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες λογισμικού για τη διαχείριση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η εξαγορά αυτή αποτελεί μια σπάνια κίνηση από την πλευρά της Uber, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της στους τομείς της αυτόνομης οδήγησης και των ιπτάμενων ταξί. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία επέλεξε να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει το τμήμα Uber Eats, εξαγοράζοντας την εταιρεία παράδοσης αλκοολούχων προϊόντων Drizly και την υπηρεσία παράδοσης τροφίμων Postmates.

Η Uber Freight, που αποτελεί ξεχωριστό τμήμα της Uber, προσφέρει παρόμοια εργαλεία λογισμικού για τη διαχείριση αλυσίδων εφοδιασμού και αποστολής εμπορευμάτων. Η Uber Freight διαθέτει πάνω από 70.000 μεταφορείς στο δίκτυό της που μεταφέρουν αντικείμενα για εταιρείες.

Η Uber Freight κατέγραψε έσοδα 301 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένα κατά 51% σε ετήσια βάση. Ομως η Uber Freight συνεισφέρει μόνο κατά ένα μικρό μέρος στα συνολικά έσοδα της Uber, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την υπηρεσία μεταφορών επιβατών και την παράδοση τροφίμων.