Οι Κινέζοι μεγιστάνες αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο Διάστημα

Οι Κινέζοι μεγιστάνες αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο Διάστημα

Μετά τις πτήσεις που πραγματοποίησαν στο Διάστημα οι μεγιστάνες Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον, και άλλοι δισεκατομμυριούχοι αναμένεται να ακολουθήσουν τα βήματά τους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις πτήσεις που πραγματοποίησαν στο Διάστημα οι μεγιστάνες Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον, και άλλοι δισεκατομμυριούχοι αναμένεται να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Οι πολύ πλούσιοι Κινέζοι αναζητούν επίσης επιχειρηματικές ευκαιρίες στους ουρανούς, ωστόσο οι μεγιστάνες της χώρας δεν έχουν στόχο τον διαστημικό τουρισμό και το είδος της εξερεύνησης που επιδιώκει ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της Tesla. Περισσότερο επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις όπως η κατασκευή δορυφόρων και η εκτόξευση πυραύλων που υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στο Διάστημα. «Η κυβέρνηση επιθυμεί να παίρνει τα εύσημα για τα επιτεύγματα στο Διάστημα», δήλωσε ο Lincoln Hines, επίκουρος καθηγητής και ειδικός στα θέματα της Κίνας στο κολέγιο Montgomery της Αλαμπάμα. «Η κυβέρνηση θέλει να βλέπει τον ιδιωτικό τομέα ως συμπλήρωμα του κράτους, έχοντας έναν πολύ εξειδικευμένο ρόλο». Αλλωστε, μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι από τους 500 ισχυρότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική Zhejiang Geely Holding του επιχειρηματία Li Shufu δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι έλαβε άδεια κατασκευής δορυφόρων, άνω των 500 ετησίως, στις εγκαταστάσεις της στην ανατολική Κίνα. Την ίδια στιγμή, η Shunwei Capital, στην οποία συμμετέχει ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Xiaomi, Lei Jun, έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η κατασκευάστρια δορυφόρων Galaxy Space. Η εταιρεία ακινήτων Country Garden Holdings, συμφερόντων της πλουσιοτερης γυναίκας της Κίνας, Yang Huiyan, το 2019 προχώρησε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη startup εκτόξευσης πυραύλων, Land Space Technology Corp. Οσον αφορά τους δορυφόρους και τις εκτοξεύσεις πυραύλων, «η Κίνα έχει αναγνωρίσει τη χρησιμότητα της αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Rajeswari Pillai Rajagopalan, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πυρηνικής και Διαστημικής Πολιτικής στο Observer Research Foundation στο Νέο Δελχί.

Οι φιλοδοξίες των δισεκατομμυριούχων της Κίνας, όσο μεγάλες κι αν είναι, έρχονται σε αντίθεση με τα τολμηρά επιτεύγματα που πέτυχαν μεγιστάνες όπως οι Μπέζος, Μπράνσον και Jared Isaacman. Ο τελευταίος, ιδρυτής της Shift4 Payments, έχει προγραμματίσει να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη με ένα σκάφος της Space Exploration Technologies. Ο Μασκ μίλησε για την επιθυμία του να ταξιδέψει στον Αρη, αλλά δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για την ημερομηνία που θα κάνει το πρώτο του διαστημικό ταξίδι.

Υπενθυμίζεται πως διαστημικό σκάφος της Κίνας προσγειώθηκε στον Αρη τον Μάιο και στη συνέχεια τον περασμένο μήνα έστειλε αστροναύτες να εργαστούν στον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό της, ενώ τα μελλοντικά σχέδιά της περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ερευνητικού σταθμού στη Σελήνη. Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει πλέον περισσότερες από 150 εταιρείες που εστιάζουν σε τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα, από τα οχήματα εκτόξευσης και τους δορυφόρους έως τους σταθμούς εδάφους και τις μεταγενέστερες εφαρμογές. Στο μεταξύ, οι κινεζικές startups απολαμβάνουν γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη για να επεκτείνουν τα σχέδιά τους. Ενδεικτικά, οι εμπορικές διαστημικές εταιρείες της χώρας προσείλκυσαν επενδύσεις 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι, από 800 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή