ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν τα έργα επέκτασης της ΔΕΔΑ στη Λαμία τον Σεπτέμβριο

Ξεκινούν τα έργα επέκτασης της ΔΕΔΑ στη Λαμία τον Σεπτέμβριο

Από τη Λαμία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο η έναρξη των εργασιών επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Στερεά Ελλάδα. Με τη σταδιακή ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή της Λαμίας το 2023, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ θα έχουν κατασκευαστεί 100 νέα χιλιόμετρα δικτύου, ενώ θα γίνουν περισσότερες από 4.500 νέες συνδέσεις καταναλωτών, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανιών, αλλά και δημόσιων κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι κ.ά. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, αυτή θα καλυφθεί πλήρως και ο αριθμός των συνδέσεων θα είναι πολλαπλάσιος.

Το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών έδωσε η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου του έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΔΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΔΑ και της αναδόχου ένωσης εταιρειών INTRAKAT – ΕΡΓΩ ΑΤΕ. Το έργο στην πόλη της Λαμίας είναι προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς. Μετά τη Λαμία, τη «σκυτάλη» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πάρουν οι πόλεις της Χαλκίδας και της Θήβας, για τις οποίες η διαδικασία της οριστικής έγκρισης των έργων αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα ακολουθήσουν η Λιβαδειά, η Αμφισσα και το Καρπενήσι.

«Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Λαμία, θα προσφέρει αναπτυξιακή πνοή σε όλη την περιφέρεια και σημαντικά οφέλη στους πολίτες. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσβασή τους σε αυτό το φθηνότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για βαρύνουσας σημασίας επένδυση, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και απασχόλησης, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσόκας. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον υπουργό Κώστα Σκρέκα «για την πολύτιμη συμβολή του στην υλοποίηση του έργου», καθώς και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, ενώ δήλωσε «διπλά χαρούμενος που τα έργα έχουν αφετηρία τη Φθιώτιδα», που είναι ο τόπος καταγωγής του.