Η άνοδος του πληθωρισμού και η μετάλλαξη «Δέλτα» ανησυχούν τη Fed

Η άνοδος του πληθωρισμού και η μετάλλαξη «Δέλτα» ανησυχούν τη Fed

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία φέρεται διχασμένη ως προς το πώς θα ανταποκριθεί στην ταχεία άνοδο των τιμών, τη νέα επιπλοκή των αυξημένων μολύνσεων και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συνεδριάζει σήμερα και αύριο και ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα, τα οποία κατατείνουν στην αναθέρμανση του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι της πιθανώς μετά τη διήμερη συνεδρίασή τους να επιβεβαιώσουν ακόμα μία φορά πως η ρωμαλέα ανάκαμψη των ΗΠΑ και ο σχεδιασμός τους για ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι νέοι κίνδυνοι που γεννιούνται από τον συνδυασμό της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης και της ανόδου των τιμών, σημαίνουν πως το ρόδινο μέλλον που προδιαγραφόταν τον Ιούνιο δεν φαίνεται τόσο εξασφαλισμένο. Η συζήτηση περί της αναμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής μετά την πανδημία έχει μόλις ξεκινήσει και δεν αναμένονται αποφάσεις πριν από το φθινόπωρο. Εντούτοις, από την προηγούμενη συνεδρίαση της Fed προ έξι εβδομάδων, αυτό που κατέστη εμφανές ήταν ότι το ευοίωνο πλαίσιο έχει αμαυρωθεί από τις τετραπλάσιες καθημερινές μολύνσεις εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα», σε επίπεδα σχεδόν ανάλογα του περυσινού θέρους.

Μέχρι στιγμής οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν ακριβώς αυτοί: τα στοιχεία σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια και τις επισκέψεις σε εστιατόρια δείχνουν ότι οι καταναλωτές, με κριτήριο τις δαπάνες τους, βρίσκονται σε κατάσταση ανάκαμψης και η τάση αυτή δεν ανακόπτεται. Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντάιναν, «τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, δηλαδή ότι ο Νο 1 καθοριστικός παράγοντας της οικονομικής δραστηριότητας είναι ο κορωνοϊός». Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει τις αγορές κρατικών τίτλων αξίας 120 δισ. δολ. σε μηνιαία βάση και διατηρεί το βασικό της επιτόκιο σε επίπεδα σχεδόν μηδενικά – πρόκειται για τα μέτρα που ελήφθησαν την άνοιξη του 2020, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία που επλήγη από την πανδημία. Ορισμένοι αξιωματούχοι της πιστεύουν ήδη πως έφθασε πλέον η ώρα να απομακρυνθούν από τις πολιτικές αυτές εξαιτίας της απροσδόκητης ταχύτητας στην πρόσφατη αύξηση των τιμών, ενώ οι συναλλαγές στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες φανερώνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η τράπεζα θα επισπεύσει τη λήξη του προγράμματος στήριξης. Πάντως, η Fed εξακολουθεί να ελπίζει ότι η οικονομία μπορεί να ανακτήσει και τα 6,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας, αν και αυτό εξαρτάται και από άλλες πτυχές της συνεχιζόμενης ανάκαμψης. Μία από αυτές είναι ειδικά η επανέναρξη των δημόσιων σχολείων φέτος το φθινόπωρο. Κι αυτό διότι οι γονείς θα επανέλθουν στις εργασίες τους, αλλά εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας, τότε η διαδικασία αυτή θα ανατραπεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή