Με έκπτωση 3% η εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και τον Αύγουστο

Με έκπτωση 3% η εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και τον Αύγουστο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τα τέλη Αυγούστου και να επωφεληθούν από την έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου έχουν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με διάταξη που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, η έκπτωση 3% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος επεκτείνεται και για όσους φορολογουμένους κάνουν τις δηλώσεις τους τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους έως το τέλος του επόμενου μήνα. Με τα ισχύοντα σήμερα, η έκπτωση φόρου 3% αφορά μόνο φορολογουμένους οι οποίοι θα υποβάλουν τη δήλωσή τους και θα εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα ένας στους δύο φορολογουμένους έχει υποβάλει τη δήλωσή του, με περισσότερα από τα μισά εκκαθαριστικά να είναι μηδενικά. Εχουν υποβληθεί περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια Ε1 σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων, με 30,55% των εκκαθαριστικών να είναι χρεωστικά (1 δισ. ευρώ ο έξτρα φόρος), 17,22% πιστωτικά και 52,23% μηδενικά.

Η νέα ρύθμιση

Με άλλη διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο το 2020 μέχρι και τον Ιούλιο μπορούν να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο,(2,5%). Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα). Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζονται τόσο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν «παγώσει» μέχρι και το τέλος του 2021 όσο και οι οφειλές από φόρους και εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή, στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων δόσεων εντάσσονται:

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

• Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή