Υπερκαλύφθηκε κατά 1,36 φορές η αύξηση κεφαλαίου της Premia

Υπερκαλύφθηκε κατά 1,36 φορές η αύξηση κεφαλαίου της Premia

Πάνω από το 70% καλύφθηκε με κεφάλαια επενδυτών από το εξωτερικό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την είσοδο ενός σουηδικού ομίλου real estate, εισηγμένου στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Premia Properties. Μάλιστα, η αύξηση υπερκαλύφθηκε κατά 1,36 φορές, με την εισηγμένη να αντλεί συνολικά κεφάλαια 47,5 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να διατεθούν, στο σύνολό τους, για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον εν λόγω όμιλο ακινήτων από τη Σουηδία, σημαντική ήταν η προσέλκυση και άλλων θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και επενδυτικό fund από τη Μεγ. Βρετανία. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι τα κεφάλαια που τοποθέτησαν επενδυτές από το εξωτερικό αποτέλεσαν πάνω από το 70% των εσόδων της αύξησης, με το υπόλοιπο ποσοστό να συμπληρώνεται από Ελληνες θεσμικούς (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες) και ιδιώτες επενδυτές.
Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia, «μαζί με τη μόχλευση τραπεζικού δανεισμού, εκτιμούμε ότι θα διαθέτουμε ρευστότητα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση επενδύσεων τους επόμενους μήνες». Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ή τις αρχές του 2022. Σήμερα, μετά και την αύξηση κεφαλαίου, το χαρτοφυλάκιο της Premia θα ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ, από 115 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αύξησης, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πρόκειται να ενισχυθεί με συνολικά επτά ακίνητα, επιφανείας 74.500 τ.μ. και εμπορικής αξίας 54,6 εκατ. ευρώ. Τα έξι ακίνητα ανήκουν στη σουηδική Sterner Stenhus, τον βασικό μέτοχο της Premia, η οποία είναι συμφερόντων του κ. Ηλία Γεωργιάδη, και το έβδομο θα εισφερθεί από τη NOE Μεταλλικές Κατασκευές, τον έτερο μέτοχο της εισηγμένης. Πέντε από τα ακίνητα ανήκουν στην κατηγορία των logistics, ενώ τα άλλα δύο είναι καταστήματα υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) και συγκεκριμένα ένα κατάστημα της αλυσίδας Praktiker στην Καλαμάτα και ένα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στην Κατερίνη.

Τα κτίρια logistics αφορούν μεταξύ άλλων το νέο ακίνητο που ανέπτυξε η Ten Brinke στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, επιφανείας 25.724 τ.μ., το οποίο μισθώνεται από την εταιρεία logistics Seagull. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι αξίας 14,82 εκατ. ευρώ. Τα άλλα τέσσερα βρίσκονται στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο. Ειδικότερα, η Premia θα αποκτήσει μια νεόδμητη αποθήκη στη Μάνδρα, που μισθώνεται από τη Henkel. Πρόκειται για κτίριο επιφανείας 15.664 τ.μ. και αξίας 6,38 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα εισφερθούν και ακίνητα που μισθώνονται από ομίλους όπως η Goldair και η Friesland. Αντίστοιχα, η ΝΟΕ θα εισφέρει αποθήκη της στην περιοχή της Ελευσίνας, επιφάνειας 10.148 τ.μ., με μισθώτρια την εταιρεία Synergy. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα ακίνητα που θα εισφερθούν προσφέρουν ετήσια απόδοση της τάξεως του 8%.

Στην αυριανή συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της υπερκάλυψης, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας θα υποστούν μείωση των ποσοστών συμμετοχής τους, κάτι για το οποίο είχαν δεσμευτεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής της Premia και η είσοδος περισσότερων επενδυτών. Ετσι, η Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη αναμένεται να ελέγχει πλέον το 41%-42% του μετοχικού κεφαλαίου, από 56,9% πριν από την αύξηση, ενώ ανάλογη μείωση θα υποστεί και το ποσοστό της ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές, το οποίο από 19% θα περιοριστεί σε περίπου 10%. Επιπλέον, 10% θα ελέγχει η επίσης σουηδική Nequiter, από 17,74%. Η τελευταία αποτελεί σταθερό συνεργάτη της Sterner Stenhus σε σειρά επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρεία του κ. Γεωργιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή