Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη θεωρεί η κυβέρνηση της Κύπρου την κατά μία βαθμίδα βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με σταθερές προοπτικές από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s. Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ότι η εν λόγω εξέλιξη καταδεικνύει τις ορθές πολιτικές που ακολουθούνται και που παρά την αβεβαιότητα, λόγω της κρίσης της πανδημίας, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπως τόνισε η Moody’s, η απόφασή της για αναβάθμιση της χώρας στη βαθμίδα «Ba1» από την «Ba2» ελήφθη διότι η έκθεση σε απειλές περιορίστηκε εξαιτίας της μείωσης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα. Συν τοις άλλοις, εκτιμήθηκε και η ανθεκτικότητα της οικονομίας στους κραδασμούς της πανδημίας, καθώς και οι δυναμικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, χάρη στα αξιόλογα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου έρχεται, ενώ έχει προηγηθεί προσφάτως η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αναμένει ότι ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης της οικονομίας από το δημόσιο χρέος θα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Από πλευράς της η Moody’s επισημαίνει ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας τους εξής: την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση, η Δικαιοσύνη και ο έλεγχος της διαφθοράς, την πολύ υψηλή απορρόφηση της χρηματοδότησης της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση στη μείωση του χρέους στα προ πανδημίας επίπεδα και την περαιτέρω σημαντική μείωση της έκθεσης της Κύπρου σε κινδύνους που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα. Τέλος, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τόνισε πως για μία ενδεχόμενη υποβάθμιση της Κύπρου στο μέλλον θα έπαιζαν ρόλο, πρώτον, το ενδεχόμενο η οικονομική ανάκαμψη να μη συντελεστεί στον αναμενόμενο βαθμό, σε συνδυασμό με μια διαρκή και σημαντική μείωση της οικονομικής ισχύος της Κύπρου και μία σοβαρή αύξηση του ρίσκου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και, δεύτερον, μία συνεχής και ουσιαστική επιδείνωση των δημοσιονομικών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή