«Καμπανάκι» για τη βρετανική οικονομία

«Καμπανάκι» για τη βρετανική οικονομία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεθειμένη σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για δεκαετίες θα βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, εξαιτίας των δαπανών τις οποίες επωμίστηκε για την πανδημία και ανέρχονται σε 372 δισ. στερλίνες. Τα σχετικά αναφέρονται σε δύο εκθέσεις νομοθετικού οργάνου της χώρας, οι οποίες είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας. Επιπροσθέτως, στα ίδια κείμενα επισημαίνεται ότι έχουν δαπανηθεί κεφάλαια άνω των 2 δισ. στερλινών για ακατάλληλο εξοπλισμό προστασίας έναντι της πανδημίας.

Στις δύο εκθέσεις σχετικά με το πώς ανταποκρίθηκε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η επιτροπή δημόσιων λογαριασμών (PAC) του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα πριν από την εκτεταμένη και ενδελεχή έρευνα η οποία αναμένεται να διεκπεραιωθεί το προσεχές έτος. Ειδικότερα, η πρόεδρος της επιτροπής, Μεγκ Χίλερ, τόνισε: «Με τα εντυπωσιακά χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν, ώστε να χρηματοδοτηθούν μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της, οφείλει επί του παρόντος η κυβέρνηση να είναι ξεκάθαρη για το πώς θα διαχειριστεί τυχόν χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που θα ανακύψουν στο μέλλον και ποια θα είναι η διάρκεια των ενδεχόμενων μέτρων». Και συμπληρώνοντας η Μεγκ Χίλερ υπογράμμισε: «Το βάρος που θα επωμισθούν οι φορολογούμενοι, ώστε να καλυφθούν τα δάνεια για την αποκατάσταση των δραστηριοτήτων στις τέχνες και στον πολιτισμό εν γένει, θα επιμεριστεί σε βάθος εικοσαετίας. Πιθανώς δε να ανακύψουν νέοι κίνδυνοι σε επίπεδο χρηματοπιστωτικό, τους οποίους θα πρέπει να μάθουν γρήγορα οι υπηρεσίες σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού να τους διαχειρίζονται». Η επιτροπή δημόσιων λογαριασμών έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα του συνεχιζόμενου οικονομικού κινδύνου μία εκτιμώμενη απώλεια της τάξεως των 26 δισ. λιρών από απάτες και αθετήσεις στην αποπληρωμή δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν σε εταιρείες της Βρετανίας ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο πλήγμα της πανδημίας.

Στη δεύτερη έκθεσή της η επιτροπή παρατηρεί ότι έγιναν απαράδεκτα μεγάλες σπατάλες, αναφέροντας τη δαπάνη άνω των 2 δισ. λιρών για να αγοραστεί ακατάλληλος εξοπλισμός για την ατομική προστασία επαγγελματιών στον χώρο του εθνικού συστήματος υγείας. Από μέρους της η κυβέρνηση διατείνεται πως άχρηστο κρίθηκε μόλις το 0,84% των ειδών αυτών, ενώ προσέθεσε πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει με άλλους τρόπους ό,τι από τον εξοπλισμό δεν θα απορροφηθεί από το εθνικό σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, «υπάρχουν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι στο πλαίσιο των κρατικών δαπανών χρησιμοποιούνται με σύνεση τα χρήματα των φορολογουμένων και τους δίνεται πάντα αξία». Τέλος, η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι τα ανωτέρω ευρήματα συνιστούν μία επιπλέον απόδειξη των αποτυχημένων πολιτικών της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η έρευνα για τις δαπάνες της πανδημίας θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την εμφάνισή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή