Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η πραγματική απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα». Τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ, τα οποία υπολογίζονται αφαιρώντας τον ρυθμό πληθωρισμού από το ονομαστικό επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο, διαμορφώθηκαν χθες στο -1,127%. Παράλληλα, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν τα πραγματικά επιτόκια και στην Ευρωζώνη, στο -1,65%. Αυτή η εξέλιξη, σε  συνδυασμό με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, έχει αρχίσει και δημιουργεί φόβους για την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και ανοδικών τάσεων στις τιμές, η οποία και κυριάρχησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70. «Μπορεί το σκηνικό της ανάπτυξης να παραμένει ισχυρό, η αγορά ωστόσο έχει αφήσει πίσω το σενάριο αναθέρμανσης της οικονομίας και φαίνεται πως έχει αρχίσει να ανησυχεί για την έλευση του στασιμοπληθωρισμού», σημειώνει η Citigroup. 

Μια δικηγόρος η νέα γενική γραμματέας Βιομηχανίας

Η δικηγόρος Θέμις Ευτυχίδου είναι η νέα γενική γραμματέας Βιομηχανίας, μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους που υπέβαλε ο κ. Ιωάννης Κυριακού. Η κυρία Ευτυχίδου έχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στο επιχειρηματικό δίκαιο και στον ανταγωνισμό, και ήταν διευθύνων εταίρος στο δικηγορικό γραφείο «Σταματόπουλος – Ευτυχίδου». Εχει συνεργαστεί και με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα. «Με την κυρία Ευτυχίδου έχουμε συνεργαστεί ήδη στο παρελθόν και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τη δημόσια διοίκηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. 

Δωρεάν διάθεση μετοχών σε μέλη του Δ.Σ. της «Κρι Κρι»

Στη δωρεάν διάθεση του 0,5% των μετοχών της σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στο προσωπικό της εταιρείας προχωράει η «Κρι Κρι» εν είδει επιβράβευσης για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας. Η δωρεάν διάθεση των μετοχών θα έχει διάρκεια ενός έτους από τη θέσπισή της στη γενική συνέλευση της εταιρείας (στις 6/7/2021), έως τις 7/7/2022. 

Τέλος Αυγούστου η ανάδειξη αναδόχου

Προς το τέλος Αυγούστου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάδειξης αναδόχου για το έργο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects αποτελεί τον μοναδικό υποψήφιο, καθώς η προσφορά της ήταν πάνω από 15% υψηλότερη της αντίστοιχης προσφοράς των Vinci – Mυτιληναίος – Αβαξ, κάτι που σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένη πρόταση μόνο από το πρώτο σχήμα. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ετοιμάζεται να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση εντός του Αυγούστου, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να έχει προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο προς το τέλος του ίδιου μήνα, όταν και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του αναδόχου.

Οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής

Μόλις το 15,5% των επιχειρήσεων που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχουν λάβει στους λογαριασμούς τους τα ποσά που δικαιούνται. Οπως τονίζεται από την Περιφέρεια Αττικής, τα χρηματικά ποσά θα έχουν πιστωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο στους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σε διάστημα περίπου τριών μηνών να πραγματοποιήσουν δαπάνες ίσες με το ποσό που τους αναλογεί. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν προλάβουν να πραγματοποιήσουν τις δαπάνες, θα πρέπει να τα επιστρέψουν. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και πολλοί φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να λάβουν τα σχετικά ποσά πριν από το τέλος του έτους. Κατά τα άλλα, η Περιφέρεια ανακοινώνει νέο πρόγραμμα για στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία μετά το επιτυχημένο πρόγραμμα για το οποίο όμως το 85% των δικαιούχων είναι σε αναμονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή