Λουκέτα και πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και πειραγμένες ταμειακές

Λουκέτα και πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και πειραγμένες ταμειακές

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στην κανονικότητα θέτει σε εγρήγορση τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, κυρίως στο φλέγον ζήτημα της μη έκδοσης αποδείξεων. 

Ηδη τα ελεγκτικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει περιοδείες στις τουριστικές περιοχές της χώρας και στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν μη τήρηση της νομοθεσίας θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα «λουκέτα». Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής με απόφασή του δίνει σαφείς οδηγίες για τις ποινές που επιβάλλονται κατά τη διάπραξη συγκεκριμένων παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, με επίκεντρο τη μη έκδοση αποδείξεων ή την έκδοση παραποιημένων στοιχείων, διαμηνύοντας πως «οι προϊστάμενοι των φορολογικών περιφερειών, των υπηρεσιών ελέγχου των αρμόδιων ελεγκτικών κέντρων και των ΔΟΥ ή οι οριζόμενοι από αυτούς υπάλληλοι τελούν σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και μεριμνούν κάθε φορά που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή τους».

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Μπαίνει «λουκέτο» δύο έως και δέκα ημερών: Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

2. Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος. Οι ποινές διαφοροποιούνται στην περίπτωση όπου η φορολογική νομοθεσία ορίζει πως για μη έκδοση αποδείξεων ή παρεμπόδιση ελέγχων επιβάλλονται πρόστιμα αντί για αναστολή λειτουργίας, όπως προβλέπεται για παράδειγμα για φροντιστήρια, φαρμακεία, γραφεία τελετών, ξενοδοχεία κ.λπ.

3. Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της ΑΑΔΕ ή χρησιμοποίησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια και εξαιτίας εκτέλεσης της υπηρεσίας του, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επιβάλλονται σωρευτικά:

• Ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ στον υπαίτιο διάπραξης των ανωτέρω πράξεων.

• Αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαίτιου διάπραξης των ως άνω πράξεων από δύο έως έξι μήνες την πρώτη φορά και από έξι μήνες έως και τρία χρόνια στην περίπτωση υποτροπής.

4. «Πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών κατά τη διενέργεια κάθε είδους φορολογικού ελέγχου, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται:

• Οταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασής του στην οποία αφορά ο έλεγχος από δύο έως 12 μήνες.

• Οταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης που ορίζεται με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ από τρεις έως 24 μήνες.

Παραβίαση αναστολής

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας αυτής για 10 ημέρες, με πράξη που εκδίδεται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η εν λόγω επαγγελματική εγκατάσταση, ανεξαρτήτως υπαγωγής του υπόχρεου σε ειδική ΔΟΥ. Ως παραβίαση της αναστολής νοείται η, βάσει διαπιστώσεων των οργάνων της φορολογικής διοίκησης ή αστυνομικής ή άλλης δημόσιας αρχής, με οποιονδήποτε τρόπο λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης σε προσδιορισθέντα με την οικεία απόφαση ή πράξη αναστολής λειτουργίας χρόνο ή η αυθαίρετη αφαίρεση, καταστροφή ή παραποίηση των χρησιμοποιηθέντων για τη διενεργηθείσα σφράγιση μέσων, καθώς και η κάλυψη αυτών με οποιονδήποτε τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή