«Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ ο στόχος για τον πληθωρισμό

«Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ ο στόχος για τον πληθωρισμό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αναγνωρίσει ότι ίσως οι νέες τους προσπάθειες για αναθέρμανση των προσδοκιών περί πληθωρισμού απαιτήσουν κάποιον χρόνο, έως ότου μπορέσουν να επηρεάσουν τις αγορές και την οικονομία, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων. Αναθεωρώντας προς τα πάνω τον στόχο για τον πληθωρισμό και επισημαίνοντας πως ίσως και αυτός να υπερσκελιστεί στο πλαίσιο αναθεώρησης της στρατηγικής της, η ΕΚΤ εξέτασε και την εμπειρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). 

Oι προσδοκίες των Αμερικανών, οι οποίες συνιστούν μία καίριας σημασίας ένδειξη για την ενδεχόμενη άνοδο τιμών στο μέλλον, δεν έδειξαν κάποια γρήγορη μεταβολή πέρυσι τον Αύγουστο, όταν η Fed υιοθέτησε έναν μέσο όρο πληθωρισμού 2%, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτή στο να αποδεχθεί και μία περαιτέρω άνοδο. Ωστόσο, παρατηρήθηκε κινητικότητα, όταν η νέα κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν άρχισε να επεξεργάζεται σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας. Στις αρχές της χρονιάς και πάλι ενισχύθηκαν οι προσδοκίες, όταν η Fed διατήρησε χαλαρή τη νομισματική της πολιτική, παρά την άνοδο των τιμών πέραν του στόχου του 2%, κυρίως εξαιτίας της ζωηρής ζήτησης. Στη συνέχεια, από τον Μάιο και μετά, οι προσδοκίες υποχώρησαν, ενόσω η Ομοσπονδιακή Τράπεζα άρχισε να θίγει το θέμα της αναδίπλωσης των μέτρων στήριξης. Πάντως, παραμένουν σχετικά δυναμικές. Στη Γηραιά Ηπειρο, αντιστοίχως, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στις προσδοκίες περί πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ή στα στοιχήματα των επενδυτών για αύξηση του κόστους δανεισμού, ακόμα και αφότου η ΕΚΤ επανέλαβε ρωμαλέα τη δέσμευσή της για χαμηλά επιτόκια.

Η εμπειρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει στο να κατευνασθούν οι όποιες ανησυχίες της ΕΚΤ με αφορμή τις, σε μεγάλο βαθμό αμφίσημες, αντιδράσεις επενδυτών και οικονομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μία νέα μετριοπαθή γλώσσα, που χρησιμοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, όμως, δεν έδωσε διευκρινίσεις. «Με δυσκολία μπορεί κανείς να διαπιστώσει κάποιον σημαντικό αντίκτυπο στη δυναμική της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης και του πληθωρισμού από τις υποσχέσεις για αύξηση επιτοκίων λίγο αργότερα», παρατηρεί ο Ολιβερ Ρακό της Oxford Economics. «Πιστεύουμε ότι εάν υπήρχε αντίδραση σε επίπεδο βραχυπρόθεσμης πολιτικής, όπως μία άμεση αύξηση των αγορών ομολόγων, αυτό θα είχε βελτιώσει την αξιοπιστία της νέας στρατηγικής της ΕΚΤ». Η αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ εμπεριέχει την αύξηση του στόχου του πληθωρισμού στο 2% από τον προηγούμενο, ο οποίος ήταν χαμηλότερος του 2% αλλά πλησίον αυτού. Αναφορικά, τέλος, με τα επιτόκια, τα στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν πως θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα ή θα διαμορφωθούν χαμηλότερα, έως ότου οι προβλέψεις του πληθωρισμού συμβαδίσουν με τον αποφασισθέντα στόχο – ενδεχομένως και πέραν της τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή