Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και υγείας μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 21,8 δισ.

Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και υγείας μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 21,8 δισ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομικά οφέλη που μπορούν δυνητικά να ανέλθουν σε 21,8 δισ. ευρώ ετησίως μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας και τον ιατρικό τουρισμό. 

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της διαΝΕΟσις, εφόσον επιτευχθεί η προσέλκυση 1 εκατ. επιπλέον ξένων τουριστών τρίτης ηλικίας, οι οποίοι θα δαπανήσουν 1,5 δισ. ευρώ, οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έως και 60.000 θέσεις εργασίας.

Ακόμα σημαντικότερα είναι τα δυνητικά οφέλη από την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, καθώς η διαΝΕΟσις κάνει λόγο για αύξηση στο ΑΕΠ κατά 13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας. 

Ο τουρισμός ευεξίας αποτελεί ένα σύνθετο πακέτο παροχών, το οποίο δεν περιορίζεται στην ύπαρξη πισίνας, σάουνας, υπηρεσιών μασάζ κι αισθητικής, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της χώρας. Αντιθέτως, η σύγχρονη αντίληψη για την ευεξία περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική διάσταση, με υπηρεσίες και προγράμματα διαλογισμού, σωματικής άσκησης – αθλητισμού, υγιεινής διατροφής, διακοπής καπνίσματος, ελέγχου του στρες κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο τουρισμός ευεξίας, σύμφωνα με το Global Wellness Institute (GWI), είναι ο μεγαλύτερος και ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού υγείας, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 10,6% τη διετία 2013-2015.

Αντίστοιχα, από τον τουρισμό μακράς διάρκειας διαμονής η διαΝΕΟσις υπολογίζει αύξηση στο ΑΕΠ κατά 1,1 δισ. ευρώ ετησίως και 11.000 θέσεις εργασίας, ενώ από τον ιατρικό τουρισμό το εκτιμώμενο όφελος ανέρχεται σε 20.000 θέσεις εργασίας και 1,5 δισ. ευρώ αύξηση του ΑΕΠ. Οσον αφορά τον ιαματικό τουρισμό, είναι εφικτή η αύξηση στο ΑΕΠ κατά 2 δισ. ευρώ και η δημιουργία 25.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο πολιτικής των κ.κ. Γιάννη Τούντα, Αρίστου Δοξιάδη και Αγγελικής Κατσάπη, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και ο τουρισμός υγείας αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, η βελτίωση της υγείας όλων των ηλικιακών ομάδων και η μεγαλύτερη ταξιδιωτική μετακίνηση από χώρα σε χώρα για τουρισμό, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΑΕΠ των περισσότερων χωρών, έχουν συντελέσει στη ραγδαία ανάπτυξη των συγκεκριμένων κατηγοριών τουρισμού. 

Η χώρα μας είναι σε θέση να προσελκύσει περισσότερους ξένους επισκέπτες, καθώς διαθέτει ελκυστικό κλίμα και φύση, είναι κοντά σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά εύπορων ηλικιωμένων από τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, αποτελεί ήδη μια τεράστια τουριστική αγορά, διαθέτει πολλούς και καλούς γιατρούς κι έχει χαμηλό κόστος ζωής συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, το ότι είναι μέλος της Ε.Ε. διευκολύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης συνταξιούχων κι επιτρέπει την κάλυψη των ιατρικών δαπανών στην Ελλάδα από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προέλευσης.

Δέσμη μέτρων

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων και των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την άμεση υλοποίηση σχετικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και των αναγκαίων ΣΔΙΤ, η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό υγείας και η ανάπτυξη και καλύτερη οργάνωση του τομέα της δημόσιας υγείας, όπως επίσης και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή