Το ΔΝΤ προβλέπει 6% ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Το ΔΝΤ προβλέπει 6% ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εμβολιαστικά προγράμματα και η χαλιναγώγηση της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό διατηρούν αμετάβλητες τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία συνολικά, αν και για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες οι προοπτικές δεν διαγράφονται ευοίωνες. Ειδικότερα, χθες ο διεθνής οργανισμός ανέφερε πως διατηρεί ως έχει την εκτίμησή του για ρυθμό 6% το τρέχον έτος, ενώ –σε σύγκριση με τις προοπτικές του Απριλίου– αναθεώρησε επί τα βελτίω κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας την πρόβλεψη για τις ΗΠΑ και τις πλούσιες οικονομίες στο 5,6% φέτος. Το ακριβώς αντίθετο, όμως, συμβαίνει για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ελέγξει την πανδημία, όπου το ΔΝΤ προβλέπει συνολικά ανάπτυξη 6,3% φέτος από το 6,7% του Απριλίου. Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών τη μεγαλύτερη βελτίωση στην πρόβλεψη έχει η Βρετανία, εφόσον ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ρυθμό 7% φέτος, δηλαδή αυξημένο κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα από τον Απρίλιο. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 4,6% το 2021 και 4,3% το 2022, ήτοι μία αναβάθμιση κατά 0,3 και 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας αντιστοίχως. Η απόκλιση μεταξύ των μεν και των δε ως επί το πλείστον οφείλεται στην καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια και στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ οι αναδυόμενες αγορές δυσκολεύονται και στα δύο μέτωπα, όπως τόνισε η κορυφαία οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκοπινάθ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ενημερωμένης έκθεσης του οργανισμού για τις οικονομικές προοπτικές. «Σχεδόν το 40% του πληθυσμού στις προηγμένες οικονομίες έχει πλήρως εμβολιαστεί εν συγκρίσει με το μόλις 11% στις αναδυόμενες και ένα ελάχιστο ποσοστό στις αναπτυσσόμενες χώρες», διευκρίνισε. «Ο ταχύτερος από το αναμενόμενο ρυθμός στην εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η επιστροφή στην κανονικότητα μας οδήγησαν σε αναβαθμίσεις, ενώ το αντίθετο σε ορισμένες χώρες και ειδικά στην Ινδία μας κάνουν να αναθεωρούμε προς τα κάτω την πρόβλεψη».

Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ΔΝΤ βελτιώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις του, αναμένοντας πλέον να αναπτυχθεί κατά 7% φέτος και 4,9% το 2022, δηλαδή 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας και 1,4 ποσοστιαία μονάδα πιο πολύ από την προηγούμενη πρόβλεψη. Στη νέα προσέγγιση συνεκτιμάται πως το Κογκρέσο θα ψηφίσει το πρόγραμμα μέτρων των σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για έργα υποδομής, εκπαίδευση και στήριξη των οικογενειών. Οι θετικές επιπτώσεις από τις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη πρόοδο από τον ρυθμό των εμβολιασμών έκαναν το ΔΝΤ να αναβαθμίσει την εκτίμηση στο 4,9% για το 2022. Αντιθέτως, στην περίπτωση της Ινδίας, η οποία παλεύει με ένα κύμα μαζικών κρουσμάτων φέτος, αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,5% το 2021. Κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας υποβάθμισε την εκτίμηση για την Κίνα φέτος, επικαλούμενο την αναδίπλωση ως προς τις κρατικές επενδύσεις και τα συνολικά μέτρα στήριξης της εθνικής οικονομίας. Χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης εκτιμά ο διεθνής οργανισμός πως θα έχουν οι Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ λόγω του δυσμενούς αντίκτυπου της πρόσφατης έξαρσης μολύνσεων, η οποία σκιάζει την οικονομική τους δραστηριότητα. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες στη Νοτιοανατολική Ασία θα εμφανίσουν φέτος 7,5% αύξηση στο ΑΕΠ, ήτοι μικρότερη κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα εν συγκρίσει με τον Απρίλιο. 

Ο διεθνής οργανισμός, αναφερόμενος στο πώς θα καλυφθεί το κενό στους εμβολιασμούς μεταξύ προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, καλεί τις πρώτες να μοιραστούν το πλεόνασμά τους σε εμβόλια με τις δεύτερες. Οι πλούσιες χώρες μέχρι σήμερα έχουν εμβολιάσει σχεδόν το 40% του πληθυσμού τους. «Απαιτείται πολυμερής δράση για να διασφαλιστεί ταχεία πρόσβαση στα εμβόλια, στη διάγνωση και στη θεραπεία του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα», επισήμανε η κ. Γκοπινάθ. 

«Αυτό θα σώσει αμέτρητες ζωές, θα αποτρέψει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και θα προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας». Τον Μάιο το ΔΝΤ πρότεινε σχέδιο δράσης 50 δισ. δολαρίων για τη λήξη της πανδημίας, στο πλαίσιο του οποίου έως το τέλος του 2021 θα πρέπει το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας να είναι εμβολιασμένο.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, αυτός αναμένεται να επανέλθει στην προ πανδημίας ζώνη διακύμανσής του στις περισσότερες χώρες την επόμενη χρονιά, αφ’ ης στιγμής η αναστάτωση από την ασθένεια αποτυπωθεί στις τιμές, αν και η αβεβαιότητα παραμένει εντονότατη. Αναθέρμανση στον δείκτη αναμένεται και σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες εν μέρει λόγω των ακριβότερων τροφίμων. Οπως παρατηρεί, τέλος, το ΔΝΤ, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει συνολικά να εξετάσουν τις προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις και να αποφύγουν τη σκλήρυνση της νομισματικής τους πολιτικής, έως ότου το τοπίο της δυναμικής των τιμών ξεκαθαρίσει πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή