Τα fake news «φρενάρoυν» το Facebook

Τα fake news «φρενάρoυν» το Facebook

Σύμφωνα με την ανάλυση της ProfitLevel, η αδιαφορία για τις απάτες, τους αντιεμβολιαστές και την παραπληροφόρηση, που παρατηρείται στους κόλπους του κοινωνικού δικτύου, είχε αρνητικά αποτελέσματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παροιμία «όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς» έχει αρχίσει να ισχύει για τον γίγαντα των κοινωνικών δικτύων, τον όμιλο Facebook. Σύμφωνα με την ανάλυση της ProfitLevel, η αδιαφορία για τις απάτες, τους αντιεμβολιαστές και την παραπληροφόρηση, που παρατηρείται στους κόλπους του κοινωνικού δικτύου, είχε αρνητικά αποτελέσματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχεται και πάλι τα πυρά της κριτικής και αυτά προέρχονται από τον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχεδίαζε να έχει εμβολιαστεί το 70% των Αμερικανών έως τις 4 Ιουλίου, αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε και ο πρόεδρος έχει μεταφέρει την ευθύνη κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι χρήστες δημοσιεύουν ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε μια σχετική δήλωση ασκώντας κριτική στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, τις οποίες κατηγόρησε ότι έμμεσα σκοτώνουν ανθρώπους δίνοντας το περιθώριο να διαχέεται η παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά την προφορική επίθεση του Τζο Μπάιντεν, η τιμή της μετοχής του Facebook υποχώρησε κατά 0,4%. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: «Ανοχύρωτη» στα fake news η Ελλάδα

Η μετάλλαξη «Δέλτα» αυξάνει το ποσοστό θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στις πολιτείες όπου παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ουάσιγκτον απευθύνει έκκληση στο Facebook και σε άλλες εταιρείες κοινωνικών δικτύων να διαχειριστούν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση. Τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν με την κοινή χρήση δεδομένων σχετικά με τον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στις δημόσιες υπηρεσίες, την υποστήριξη ποιοτικών πηγών πληροφοριών μέσω ενός αλγορίθμου και την ταχύτερη λήψη μέτρων κατά των επιβλαβών δημοσιεύσεων. Εν τω μεταξύ, πολύ έντονη είναι και η αντίδραση της ιατρικής κοινότητας στο θέμα. Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, Βίβεκ Μάρθι, κατηγορεί τους επικεφαλής των εταιρειών κοινωνικών δικτύων ότι απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα για να σταματήσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό. Στα κοινωνικά δίκτυα απάτες, παραπληροφόρηση και ψεύδη εξαπλώνονται χωρίς έλεγχο, επιβραδύνοντας έτσι την καταπολέμηση της πανδημίας. Η απάντηση από κορυφαίες εταιρείες δεν άργησε να έρθει. Ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για θέματα ακεραιότητας του Facebook, Γκάι Ρόουζεν υπερασπίστηκε το κοινωνικό δίκτυο: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να κατηγορήσει μερικές αμερικανικές εταιρείες κοινωνικών μέσων, αν και η αποδοχή του εμβολίου μεταξύ των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί». Σχολιάζοντας, τέλος, τον χαμένο στόχο του Μπάιντεν να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε: «Το Facebook δεν είναι ο λόγος που χάθηκε αυτός ο στόχος. Κι ενώ τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση για να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία. Το γεγονός ότι η αποδοχή του εμβολιασμού μεταξύ των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί, καθώς και άλλα στοιχεία αποτυπώνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες».  

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή