Συνέχισε ανοδικά για έβδομη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχισε ανοδικά για έβδομη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διατηρεί την πορεία του προς τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μίνι ράλι κατά τις τελικές δημοπρασίες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει στα θετικά, συνεχίζοντας το σερί ανόδου που μετρά πλέον επτά συνεδριάσεις. Η αλλαγή κλίματος που σημειώθηκε στα μέσα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, διακόπηκε λίγο πριν από το «καμπανάκι» της λήξης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διατηρήσει άθικτη την πορεία του προς τις 880 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι ήπιες (ενδοσυνεδριακές ή όχι) ρευστοποιήσεις, οι οποίες συνδυάζονται μάλιστα με χαμηλό τζίρο, θεωρούνται φυσιολογική και «υγιής» εξέλιξη για την αγορά, η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει προσφέρει αποδόσεις στους επενδυτές.

Παρά την επενδυτική άπνοια συνεχίζεται το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές μετοχές, δίνοντας έτσι σε όποιους αγοραστές έχουν απομείνει λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές λόγους να «κοιτάξουν» το Χ.Α. Στο επίκεντρο των διεθνών οίκων έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές, με τις BofA, JP Morgan και S&P να υπογραμμίζουν τις ισχυρές τους προοπτικές, ενώ και η HSBC «στήριξε» το επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των ελληνικών μετοχών γενικότερα. Αυτό αποτελεί μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets, που έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιηθεί στη συνέχεια και στην εικόνα του Χ.Α.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 877,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,84 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 2.101,47 μονάδες, ενώ οριακό +0,05% και στις 1.440,92 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+2,52%), ΕΧΑΕ (+1,79%) και ΕΛΠΕ (+1,04%), ενώ πιέσεις δέχτηκε η Ελλάκτωρ, κλείνοντας στο -4,48%.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και σημείωσε κέρδη 0,71% στις 524,61 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,12%, τη Eurobank στο +0,78%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,22% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,15%.

Θετικό σήμα για τις τράπεζες, αλλά και το Χ.Α. συνολικά, έδωσαν οι JP Morgan και HSBC. Η πρώτη χαρακτήρισε πολύ υποτιμημένες τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις τράπεζες της Ευρωζώνης και τόνισε ότι αναμένεται οι αποτιμήσεις τους να ενισχυθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα. Ετσι, έδωσε νέες τιμές – στόχους και πλέον για τη μετοχή της Alpha Bank «βλέπει» 1,50 ευρώ, της Eurobank 1,10 ευρώ, της Εθνικής 3,30 ευρώ και της Πειραιώς 1,90 ευρώ.

Από την πλευρά της η HSBC σημείωσε πως η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι φθηνές αποτιμήσεις, αλλά και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών συνθέτουν ένα ισχυρό αφήγημα για το ελληνικό Χρηματιστήριο και για αυτό διατηρεί τη θετική της στάση για το Χ.Α. και την επενδυτική περίπτωση των ελληνικών μετοχών. Οπως τόνισε, είναι σαφές ότι ένα σημαντικό μέρος των προοπτικών του Χ.Α. σχετίζεται με τις τράπεζες. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα βελτιώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για επανέναρξη της διανομής μερισμάτων από τον κλάδο.

Παράλληλα τόνισε πως η ελληνική αγορά προσφέρει πολύ ελκυστική μερισματική απόδοση (3,3%), ενώ οι εισηγμένες αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, της τάξης του 29,5% φέτος και 28,8% το 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή