Δάνεια 86 δισ. θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες έως και το 2024

Δάνεια 86 δισ. θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες έως και το 2024

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ ετησίως, ή το 12% του ΑΕΠ το 2022-2024, όπως εκτιμά η JP Morgan, και αυτό σε συνδυασμό με τη συνέχιση της εκτέλεσης των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσουν τους μεγάλους καταλύτες για το ισχυρό επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών. 

Μείωση NPEs

Τον τελευταίο χρόνο, οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί σημαντικά, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα η οποία δηλώνει πολύ αισιόδοξη για τον κλάδο. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας το περασμένο έτος, τα NPEs μειώθηκαν κατά περίπου 17 δισ. ευρώ, ή το ένα τέταρτο του επιπέδου του 2019 και τα 65 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ περαιτέρω το 2021-2022, με τους δείκτες NPEs να υποχωρούν σε μονοψήφια επίπεδα από τις αρχές του επόμενου έτους και να «ισοφαρίζουν» αυτούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, με πρόσθετη ώθηση στην κερδοφορία από την επιτάχυνση της αύξησης των χορηγήσεων, τις περαιτέρω ευκαιρίες στο μέτωπο των εσόδων από προμήθειες και τα κέρδη λειτουργικής αποδοτικότητας. Τα εκτεταμένα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19, κάτι το οποίο μαζί με τα σταθερά βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας σημαίνει ότι η αγορά θα πρέπει να στραφεί προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τραπεζών και τη μεσοπρόθεσμη τάση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE), επισημαίνει.

Οπως τονίζει η JP Morgan, οι αγορές υποτιμούν τη δυναμική ανάπτυξης και απόδοσης των ελληνικών τραπεζών αυτή τη στιγμή. Επειτα από χρόνια απομόχλευσης, η ανάπτυξη των χορηγήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη με υγιέστερους ισολογισμούς, βελτίωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση επενδύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». 

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι τα χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν σε μέσο όρο ετησίως κατά 7% το 2020-2023, έναντι 3% μείωσης που καταγράφηκε το 2016-19. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως τα νέα δάνεια φέτος θα διαμορφωθούν στα 18,7 δισ. ευρώ, το 2022 στα 20,4 δισ. ευρώ, το 2023 στα 22,8 δισ. ευρώ και το 2024 στα 24,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κοντά στο 12% του ΑΕΠ ετησίως. 

Ενίσχυση εσόδων

Η αύξηση των δανείων θα δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα δέχονταν πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια και τον καθαρισμό των NPEs, και η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι αυτή η ώθηση θα προσθέσει έως και 2% κατά μέσον όρο στα ROTE έως το 2023. Σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου και τις περαιτέρω αυξήσεις στα κέρδη από προμήθειες και στους δείκτες αποδοτικότητας, τα ROTE θα φτάσουν το 8%-9% έως το 2023.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, η JP Morgan σημειώνει ότι κινούνται 40% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές των τραπεζών της Ευρωζώνης, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται τη στιγμή που έχουν παρόμοια προφίλ ROTE για το 2022-2023. Οπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό ιστορικό εκτέλεσης των στόχων τους τα τελευταία χρόνια, και η υλοποίηση των σχεδίων μετασχηματισμού αναμένεται να συνεχιστεί, η οποία σε συνδυασμό με τα πρώτα σημάδια βιώσιμης κερδοφορίας θα μειώσει την πίεση στο κόστος ιδίων κεφαλαίων.

Ισχυρές προοπτικές

H JP Morgan θεωρεί ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, δεδομένων των ισχυρών προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και των χαρακτηριστικών που έχει καθεμιά ξεχωριστά. «Μας αρέσουν ιδιαίτερα οι προοπτικές της Alpha Bank και της Eurobank καθώς είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και στη διεθνή παρουσία τους, ο αμυντικός ισολογισμός και η “άνεση” των κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας και το ιστορικό της Τράπεζας Πειραιώς σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μετασχηματισμού της», όπως σημειώνει. Η συνέχιση της εκτέλεσης των σχεδίων μείωσης των NPEs, η επιτάχυνση της αύξησης των δανείων με την έναρξη του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», καθώς η περαιτέρω άνοδος των αποτιμήσεων των τραπεζών της Ευρωζώνης, αναμένεται να λειτουργήσουν ως καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή