Ισχυρή αύξηση της απασχόλησης στη Βρετανία

Ισχυρή αύξηση της απασχόλησης στη Βρετανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βρετανική οικονομία θα παρουσιάσει φέτος σταθερή ανάκαμψη, αν και με αναταράξεις, προέβλεψε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, έχοντας κατά νουν την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα κατά τον μήνα Ιούνιο. «Διαπιστώνουμε πως οι θέσεις εργασίας αυξάνονται και εκτιμώ ότι και μέχρι την εκπνοή της χρονιάς θα συνεχίσουν να υπάρχουν εμπόδια, αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να αποφεύγουν να βγάζουν συμπεράσματα από τη μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα την τελευταία εβδομάδα, εξηγώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί η ιατρική κοινότητα, αν πρόκειται για κάτι οριστικό. «Εχουμε παρατηρήσει πρόσφατα κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε γενικά συμπεράσματα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως επιστέγασμα των μαζικών προσλήψεων στις οποίες επιδόθηκαν τον περασμένο μήνα οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, διότι οι περιορισμοί ήρθησαν, η οικονομία άνοιξε και πάλι και η ζήτηση για προσωπικό εκτινάχθηκε στα ύψη. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, o αριθμός των υπαλλήλων που καταχωρίσθηκαν στα βιβλία των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 365.000, βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας. Η ζήτηση για προσωπικό αυξήθηκε και οι κενές θέσεις μόνον το Ιούνιο ήταν 962.000, δηλαδή 7% περισσότερες από τον Μάιο. Κατά τον Σούρεν Θίρου, διευθυντή Οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, «οι αυξημένες κενές θέσεις φανερώνουν πως ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να αγωνίζεται προκειμένου να βρει προσωπικό. Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές οι δυσκολίες πηγαίνουν πολύ πέραν της τωρινής συνθήκης – και όταν παρατηρείται έλλειψη εργαζομένων η όποια ανάκαμψη ανακόπτεται». Προσφάτως ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Ντέιβ Ράμντσεν υπογράμμισε την απροσδόκητη ρώμη της αγοράς εργασίας και άφησε να εννοηθεί πως τα στελέχη της τράπεζας θα πρέπει σύντομα να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των επειγόντων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένων και των μπόνους, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 7,3%, η οποία ήταν και η ταχύτερη στα χρονικά. Ωστόσο, οι στατιστικολόγοι προειδοποιούν ότι η εικόνα έχει διαστρεβλωθεί από την πανδημία. Το μείζον ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά την 30ή Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγουν τα προγράμματα επιδότησης μισθών. 

Σχεδόν 2,4 εκατ. άνθρωποι ωφελούνταν από αυτά από τα τέλη Μαΐου, και ενώ οι έρευνες δείχνουν πως ο αριθμός έχει έκτοτε μειωθεί, πολλοί από τους δικαιούχους θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας το φθινόπωρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή