Ρεκόρ κερδών για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ

Ρεκόρ κερδών για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ

Apple, Alphabet, Microsoft υπερδιπλασίασαν τα οφέλη τους το β΄ τρίμηνο του 2021

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απρόσμενα ύψη εκτινάχθηκαν τα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται από την κρίση της πανδημίας. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η ίδια η πανδημία έδωσε πάμπολλες ευκαιρίες πλουτισμού στις εν λόγω εταιρείες, διότι μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης μετατοπίστηκε στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Apple, Alphabet και Microsoft έδειξαν πως η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες και συσκευές υψηλής τεχνολογίας –μικρότερες ή μεγαλύτερες– συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από τη φετινή σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικότερα, η εταιρεία που συνίδρυσε ο Στιβ Τζομπς, η Apple, είχε το τρίμηνο Απριλίου – Ioυνίου τα υψηλότερα κέρδη στην 45χρονη ιστορία της. Το ίδιο διάστημα η Alphabet, η μητρική της γνωστής μας Google, εμφάνισε διπλασιασμό στα δικά της κέρδη και η Microsoft είδε τις πωλήσεις του λογισμικού της να εξακοντίζονται. Οι τρεις αμερικανικές εταιρείες στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας ανακοίνωσαν αθροιστικά κέρδη μετά φόρων ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων την εβδομάδα κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά είχαν κέρδη 56,8 δισ. δολ., τα οποία αποδείχθηκαν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι και υπερέβησαν τις προβλέψεις της Γουόλ Στριτ κατά 30%.

Η Apple εμφάνισε κέρδη ύψους 21,7 δισ. δολαρίων, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν 36% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και διαμορφώθηκαν στα 81,4 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Εχοντας επιτύχει αυτά, οδεύει προς το καλύτερο οικονομικό έτος όλων των εποχών, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 86 δισ. δολαρίων στη χρήση που λήγει τον Σεπτέμβριο. Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για αύξηση 51% σε σχέση με το περυσινό ρεκόρ. Αν και οι εξελίξεις ήταν πέρα από ευνοϊκές, η τιμή της μετοχής της Apple κατέγραψε πτώση 2% στη διάρκεια των μεταμεσονύκτιων συναλλαγών. Kι αυτό διότι οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Τιμ Κουκ, ότι έσοδα και κέρδη δεν μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται για πολύ καιρό ακόμη με αυτούς τους ρυθμούς. «Το τρίμηνο αυτό είχαμε μια αυξανόμενη αίσθηση αισιοδοξίας από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο, μια νέα ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά, όπως μας έδειξαν και οι τελευταίοι 18 μήνες, η πρόοδος που έγινε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple. Η Alphabet, τώρα, η μητρική της Google, που δεσπόζει στις διαδικτυακές διαφημίσεις, είχε επίσης το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της. Τα έσοδά της εκτινάχθηκαν κατά 62%, στα 61,88 δισ. δολάρια, και τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν, στα 18,53 δισ. δολάρια. Αναφορικά με τα έσοδα από πωλήσεις διαφημίσεων, αυτά ήταν αυξημένα κατά 69%, στα 50,44 δισ. δολάρια.

Σε τροχιά απογείωσης, τέλος, βρέθηκε και η εταιρεία που συνίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς. Η Microsoft το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου είχε έσοδα αυξημένα κατά 21%, στα επίπεδα ρεκόρ των 46,2 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν εντυπωσιακά κατά 47%, στα 16,5 δισ. δολάρια. Αναλυτές ανέμεναν κέρδη 14,6 δισ. δολαρίων επί εσόδων 44,1 δισ. δολαρίων. Το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία προσδοκά έσοδα 44,2 δισ. δολαρίων, ενώ η τιμή της μετοχής της έχει σημειώσει κέρδη της τάξεως του 40% τον τελευταίο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή