Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed

Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητεύθηκαν όσοι επενδυτές προσδοκούσαν κάποιες σαφείς ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να περιορίζει τα μαζικά μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ανακοίνωσή της την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της. Τώρα στρέφουν το βλέμμα στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ τον Αύγουστο. Η τράπεζα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία πάγιου εισοδήματος της τάξεως των 120 δισ. δολαρίων τον μήνα, εκ των οποίων τα 80 δισ. δολάρια αφορούν κρατικά ομόλογα και τα 40 δισ. δολάρια ενυπόθηκους τίτλους, για να στηρίξει την οικονομία ενόσω ανακάμπτει από την πανδημία. Τον Ιούνιο ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ είχε δηλώσει πως είχαν ξεκινήσει πρώιμες συζητήσεις για το θέμα της αναδίπλωσης. Στην τωρινή της συνεδρίαση φάνηκε να σημειώνει πρόοδο ως προς τη διαδικασία αυτή, αν και δεν δόθηκε κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Η Fed έχει ανοίξει την πόρτα για να κάνει το επόμενο βήμα, αλλά δεν έχει δεσμευθεί ακόμα», παρατηρεί ο Σκοτ Κίμπαλ, συμπρόεδρος του τμήματος παγίου εισοδήματος στην BMO Global Asset Management. «Ως αποτέλεσμα πλέον η αγορά είναι πιθανόν να επικεντρωθεί κυρίως στο εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα υπαινιχθεί κάτι περισσότερο στο συνέδριο της 26ης – 28ης Αυγούστου στο Τζάκσον Χολ σχετικά με την πολιτική της να επιτρέψει στον πληθωρισμό να επιταχυνθεί περισσότερο από το σύνηθες, ώστε να αντισταθμίσει τις περιόδους χαμηλού πληθωρισμού», όπως τόνισε ο κ. Κίμπαλ.

Κατά τον Ρικ Ρίντερ, διευθυντή επενδύσεων στο τμήμα παγίου εισοδήματος του επενδυτικού ομίλου της BlackRock, «η τράπεζα θα αρχίσει να σκιαγραφεί στο Τζάκσον Χολ το πότε θα αναδιπλωθεί, αλλά περισσότερα στοιχεία θα μας δώσει στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο». Από πλευράς του ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι επεξεργάζεται την ομιλία του για την εκδήλωση, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Τζέικ Ρέμλεϊ, διευθυντής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Income Research + Management, παρατηρεί ότι «το συνέδριο στο Τζάκσον Χολ ίσως αποδειχθεί ακόμα μία ευκαιρία για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξηγήσει τον σχεδιασμό της και ίσως μας δώσουν κάποιες λεπτομέρειες για την απόσυρση των μέτρων στήριξης και για το πώς θα είναι». Αλλοι αναλυτές πιστεύουν πως η όποια ανακοίνωση θα καθυστερήσει. Ο Μπράιαν Ρόουζ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος για τις αγορές Β. και Ν. Αμερικής στην UBS Global Wealth Management, αναμένει λεπτομέρειες στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ οι αντιδράσεις της αγοράς στην ανακοίνωση της Fed ήταν υποτονικές. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,228% την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, ενώ προηγουμένως είχαν προσωρινά ανέλθει στο 1,278%.

«Δεν αναμέναμε έντονες αντιδράσεις μετά την τελευταία συνεδρίαση και αυτό ακριβώς συνέβη», υπογραμμίζει ο Ράιαν Ντίτρικ, ανώτατος αναλυτής στρατηγικής αγορών της LPL Financial. «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διαπιστώνει πως η οικονομία βελτιώνεται μεν, εξακολουθεί να χρειάζεται στήριξη δε, οπότε θα διατηρήσουν τα επιτόκια δανεισμού αμετάβλητα». Ορισμένοι, πάντως, προειδοποιούν για κινδύνους ενόψει μιας αύξησης του κόστους δανεισμού. «Για μένα προσωπικά το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την αναδίπλωση του προγράμματος αγοράς τίτλων, αλλά με τα επιτόκια σε συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνει ο Μάρκους Μουρ, αναπληρωτής διευθυντής χαρτοφυλακίου της Zeo Capital Advisors. «Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο, το οποίο διαχειρίζομαι, εκτιμώ πως η αύξηση θα επέλθει πολύ γρηγορότερα από όσο η αγορά προβλέπει». Τέλος, ορισμένοι αναλυτές τονίζουν πως η Fed χρειάζεται να είναι πιο άμεση στην επικοινωνία της με τις αγορές αναφορικά με τα σχέδιά της να αποσύρει το πρόγραμμα επείγουσας στήριξης των αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή