Η καλή είδηση και η εκκρεμότητα

Η καλή είδηση και η εκκρεμότητα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια καλή είδηση η έγκριση από την ΕΚΤ του σχεδίου με το οποίο εξουδετερώνεται ο κίνδυνος μιας ξαφνικής κρατικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από την ενεργοποίηση της ρήτρας για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις λόγω ζημιών. Και πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, τον οποίο διακρίνει μετριοφροσύνη και μετριοπάθεια. Με τη διάταξη που θα τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο, οι τράπεζες θα έχουν μπροστά τους μια 20ετία να συμψηφίσουν κέρδη με τον αναβαλλόμενο φόρο. Συνεπώς δεν έχουν τον φόβο να υποστούν dillution οι μέτοχοι, λόγω των ζημιών που θα προκύψουν από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Βεβαίως αυτό που δεν επιλύεται είναι το θέμα της ποιότητας των κεφαλαίων. Η αναβαλλόμενη φορολογία αποτελεί πάνω από το 50% των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των προωθούμενων τιτλοποιήσεων, όταν στην Ευρωζώνη είναι μονοψήφιο.

Να γίνει μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης

To Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να γίνει μόνιμο μέρος της «εργαλειοθήκης» της πολιτικής στην Ε.Ε., τόνισε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Σε άρθρο του στο Politico επαίνεσε την πολιτική «απάντηση» της Ε.Ε με τη δημιουργία του Ταμείου χαρακτηρίζοντάς την «παραδειγματική αλλαγή», καθώς δημιουργεί έναν κρίσιμο χώρο δημοσιονομικής πολιτικής που μοιάζει με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που υπάρχει σε άλλες οικονομίες, αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο των μεταρρυθμίσεων και ενσωματώνει μια θεσμική δέσμευση για τον μετασχηματισμό των οικονομιών της Ε.Ε. με τη χρήση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Στον δείκτη του FTSE για 5η χρονιά η Alpha Bank

Επιβεβαίωση για τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας αλλά και για την αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση της Alpha Bank αποτελεί η συμμετοχή της στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας Financial Times Stock Exchange4Good (FTSE4Good), για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η επίδοση της Alpha Bank βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου, τόσο όσον αφορά τη συνολική αξιολόγηση ESG, όσο και τις επιμέρους βαθμολογίες των υποκατηγοριών.

Επενδυτής διεθνούς εμβέλειας

«Από τα αλώνια στα σαλόνια» είναι από τις φράσεις που ταιριάζουν για την πορεία της Premia Properties την τελευταία διετία, καθώς από την περιπέτεια της υποβολής αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές, ως Pasal Development και την εκχώρηση του ποσοστού της στην Trastor, η εισηγμένη έχει πλέον στη μετοχική της σύνθεση με ποσοστό 17,22% τον σουηδικό όμιλο ακινήτων Fastighets AB Balder. Ο τελευταίος κατέχει 1.458 επενδυτικά ακίνητα αξίας 16,3 δισ. ευρώ, αλλά και 60 ξενοδοχεία. Επενδύει σε ποσοστό 80% σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ απασχολεί 800 εργαζομένους. Σε χθεσινή του δήλωση, ο ιδρυτής του ομίλου Βalder, Ερικ Σέλιν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επένδυση στην Premia, αλλά και τις «εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς ακινήτων». 

Αλλεπάλληλα ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφουν σε καθημερινή βάση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, χάρη στις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ για την κατεύθυνση της πολιτικής των επιτοκίων, οι οποίες υποδηλώνουν συνέχιση της νομισματικής στήριξης για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, με την αγορά να «ποντάρει» παράλληλα στο ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αφήσει την Ελλάδα εκτός QE μετά το τέλος του PEPP. Με εξαίρεση την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία στο 0,6% απέχει ελάχιστα από το ιστορικό χαμηλό του 0,56% που άγγιξε τον περασμένο Δεκέμβριο, όλες οι άλλες διάρκειες καταγράφουν συνεχώς νέα χαμηλά. Η απόδοση στο 5ετές πλέον διαμορφώνεται στο -0,16%, ενώ κάτω από 1% κινούνται οι αποδόσεις του 15ετούς (0,73%) και μόλις στο 1,40% διαμορφώνεται η απόδοση του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΔΔΗΧ. Παράλληλα, το 7ετές ομόλογο οδεύει ολοταχώς προς το… μηδέν, με την απόδοση χθες να κινείται στο 0,12%, ενώ σε αρνητικά επίπεδα διατηρούνται οι αποδόσεις 2ετών, 3ετών και 4ετών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή