Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη του «Τιτάν» το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη του «Τιτάν» το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς

5' 26" χρόνος ανάγνωσης

Η συσσώρευση ζήτησης και τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών δραστηριοποίησης του ομίλου «Τιτάν» συνέβαλαν στην εκτίναξη της κερδοφορίας κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν, σημειώνοντας αύξηση κατά 158,9% σε 58 εκατ. ευρώ, από 22,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μάλιστα, η φετινή επίδοση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογιστεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι βασικές αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου δεν είχαν δεχθεί κάποιο ιδιαίτερο πλήγμα από την πανδημία.

Στην αύξηση της κερδοφορίας φέτος συνέβαλαν και τα μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα. Συγκεκριμένα, ήταν χαμηλότερα κατά 16,4 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας εν μέρει τις χαμηλότερες δανειακές υποχρεώσεις, τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τη θετική διαφορά από το περυσινό κόστος, ύψους 7 εκατ. ευρώ, από την αποτίμηση συμβάσεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) σταθερού επιτοκίου σε δολάρια.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Δημ. Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου «Τιτάν», ανέφερε ότι «βλέπουμε  θετικές προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών, με βελτίωση τόσο σε όγκους όσο και σε τιμές. Βραχυπρόθεσμα όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων». Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, οι ναύλοι των πλοίων (μέσω των οποίων ο όμιλος εξάγει σε τρίτες αγορές) διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Αντίστοιχα, σημαντική είναι και η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι δύο αυτοί παράγοντες αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στο περιθώριο κέρδους του ομίλου, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η αύξηση της κερδοφορίας σε επίπεδο αντίστοιχο με την αύξηση των πωλήσεων κατά τη φετινή χρήση. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε ότι «με βάση τις εκτιμήσεις μας, οι ναύλοι θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται προς το τέλος του έτους, ενώ το ίδιο αναμένουμε και με το ενεργειακό κόστος».

Συνολικά, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11%, λόγω της υψηλότερης ζήτησης στις περισσότερες αγορές, ενώ αύξηση κατά 4% και 5% αντίστοιχα σημείωσαν οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 821,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 4,4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, σε όρους τοπικών νομισμάτων, η αύξηση ήταν 11,7%, εξέλιξη που οφείλεται στην εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 142,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,2% σε ετήσια βάση (ή 10,3% σε τοπικά νομίσματα). Σημειώνεται ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιήθηκε ο κύριος όγκος του προγράμματος συντήρησης των μονάδων του ομίλου. Δίχως το κόστος αυτό τα λειτουργικά κέρδη θα ήταν υψηλότερα κατά 10 εκατ. ευρώ. Ετσι, τα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου υποχώρησαν κατά 10,1% σε 86,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 12,2% σε 450,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 42,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,8% σε ετήσια βάση.

Οσον αφορά την ελληνική αγορά, η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 133,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 17,4%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 17 εκατ. ευρώ, από 8,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «οι ενθαρρυντικές τάσεις της ζήτησης που παρατηρήθηκαν το 2020 συνεχίστηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενισχύοντας την άποψη ότι ο κλάδος εισέρχεται σε αναπτυξιακό κύκλο. Επειτα από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, η ζήτηση εξακολούθησε να αυξάνεται. Ο κλάδος κατοικιών κινήθηκε ανοδικά στα κύρια αστικά κέντρα, ενώ πολλά περιφερειακά κατασκευαστικά έργα και ιδιωτικές επενδύσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, γεγονός που αντισταθμίζει την ήπια κάμψη που παρατηρείται στα έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό». Παράλληλα, η θετική πορεία της αγοράς επέτρεψε αύξηση των τιμών, περιορίζοντας τις συνέπειες των υψηλότερων τιμών ενέργειας και ναύλων. Οι εξαγωγές του ομίλου επίσης αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης στις αγορές που εξυπηρετεί το δίκτυό του. Ωστόσο, τα περιθώρια των εξαγωγών επλήγησαν λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ και λόγω αύξησης των ναύλων.

Τα έργα υποδομής και οι κατοικίες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης

Στην εκτίμηση ότι ο όμιλος «Τιτάν» βρίσκεται στην αφετηρία ενός κύκλου ανόδου της ζήτησης προχώρησε χθες η διοίκηση. Σύμφωνα με τον κ. Δημ. Παπαλεξόπουλο, πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου «Τιτάν», «οι κατοικίες και τα έργα υποδομής καθοδηγούν τη ζήτηση για τα προϊόντα μας, μετά από σειρά ετών κατά τα οποία παρατηρήθηκε υποεπένδυση στους εν λόγω τομείς. Παράλληλα, η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση αποτελεί το “καύσιμο” για την ανάκαμψη αυτή, ενώ και τα προγράμματα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας και ενίσχυσης της ανάκαμψης επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη θετική αυτή τάση». Για παράδειγμα, στην Ελλάδα αυξάνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και επιταχύνεται η εκτέλεση έργων υποδομής, αν και όπως τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος «ίσως με λίγο πιο αργό ρυθμό από τον προσδοκώμενο, αλλά σίγουρα με πολλές υποσχέσεις για τα επόμενα χρόνια». Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ το κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισής του, γεννώντας σημαντικές προσδοκίες για τη μελλοντική τάση της αγοράς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «στις ΗΠΑ οι δαπάνες για αγορά κατοικίας και έργα υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Τα προς εκτέλεση έργα της “Tιτάν America” είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω. Παράλληλα, όμως, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι δυσκολίες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του κλάδου».

Στην Ελλάδα, ο όμιλος «Τιτάν» προσδιορίζει την ανάκαμψη της αγοράς τσιμέντου στο 10% για το 2020, ρυθμός που έχει διατηρηθεί και κατά το τρέχον έτος. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς τροφοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, δηλαδή χωρίς τη συμβολή των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. Αυτά αναμένεται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση δομικών υλικών προς το τέλος του έτους και τις αρχές του 2022.

Θετικές είναι οι προοπτικές και για τον τομέα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η κατασκευαστική δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας, τα ιδιωτικά έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, όπως και τα έργα υποδομής συνθέτουν συνδυαστικά το πλαίσιο της ζήτησης που ποικίλλει ανά χώρα. Οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, με συνεχή εισροή επενδύσεων στην περιοχή. Στη Βραζιλία, η Εθνική Ενωση

Τσιμεντοβιομηχανιών (SNIC) εκτιμά ότι το 2021 η κατανάλωση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, με τις ανακαινίσεις κατοικιών και τα νέα κατασκευαστικά έργα να οδηγούν την αύξηση της ζήτησης. Στην Τουρκία, η κυβερνητική πολιτική θα συνεχίσει να ενισχύει την κατασκευαστική δραστηριότητα, παρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT