Σε Χατζάκου – Θεοδωρόπουλο περνάει το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ

Σε Χατζάκου – Θεοδωρόπουλο περνάει το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ

Εναντι 25,86 εκατ., η ΔΕΛΤΑ πούλησε το ποσοστό που κατείχε στη γαλακτοβιομηχανία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια μετά την απόκτηση υψηλού ποσοστού στη ΜΕΒΓΑΛ και ενώ είχε επιχειρήσει πολλές φορές να αναλάβει τον έλεγχο της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, η ΔΕΛΤΑ πούλησε στην οικογένεια Χατζάκου το 43,2% που κατείχε και μάλιστα σε τίμημα αρκετά υψηλότερο από αυτό που είχε καταβάλει η ίδια.

Η κίνηση αυτή σημαίνει για τη ΔΕΛΤΑ –θυγατρική του ομίλου Vivartia, που πλέον έχει περάσει στον έλεγχο του fund CVC– απεμπλοκή από τη ΜΕΒΓΑΛ, μια εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί από τις διαμάχες μεταξύ των μετόχων, το σκάνδαλο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον υψηλό δανεισμό. «Μετά τη συμφωνία με τη “Δωδώνη”, η περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ, εταιρείας με πολλά δάνεια και με ανάγκη σοβαρών επενδύσεων τόσο στο εργοστάσιο στα Κουφάλια όσο και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν φαίνεται να ήταν πλέον ελκυστική για τη Vivartia και το CVC», τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες κύκλοι της Vivartia. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η διοίκηση της Vivartia εστιάζει στην ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΛΤΑ στην αγορά και τις εξαγωγές. Αναμένει δε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να προχωρήσει μαζί με τη «Δωδώνη» σε ευρύ πλάνο συνεργειών σε βόρεια και νότια Ελλάδα.

Για τη ΜΕΒΓΑΛ σημαίνει αλλαγή σελίδας, καθώς στο μετοχικό της κεφάλαιο εισέρχεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος θα ελέγχει το 21,6% της εταιρείας και ταυτόχρονα θα συμμετέχει και στο διοικητικό της συμβούλιο. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής χθες ανάμεσα στη ΔΕΛΤΑ και τη ΜΕΒΓΑΛ, σήμερα θα υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα στη ΜΕΒΓΑΛ και στον κ. Θεοδωρόπουλο. Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΜΕΒΓΑΛ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα κατανεμηθούν και οι νέοι ρόλοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΕΛΤΑ, το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 25,86 εκατ. ευρώ. Η αξία πώλησης είναι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (book value) που είχε η εταιρεία ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της. «Το προϊόν της πώλησης θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΛΤΑ και θα εξυπηρετήσει περαιτέρω επενδυτικές της κινήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η εξαγορά του 43,2% από την οικογένεια Χατζάκου και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο κατέστη πιο εύκολη μετά την ενίσχυση της ρευστότητας αμφοτέρων, η οποία προήλθε  από τη συμμετοχή που κατείχαν στην Chipita, μετά την πώληση αυτής στη Mondelez στα τέλη Μαΐου. Η είσοδος δε του κ. Θεοδωρόπουλου τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ όσο και στη διοίκηση –με τον ίδιο να διατηρεί πολύ καλές φιλικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου– δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την εταιρεία, ενώ η κ. Χατζάκου μιλώντας στην «Κ» εκτίμησε ότι θα αναπτυχθούν συνέργειες με τη «Νίκας», ειδικά καθώς και οι δύο βιομηχανίες παράγουν προϊόντα ψυγείου. «Εχω πίστη στη ΜΕΒΓΑΛ, προσπαθώ για το καλό των εργαζομένων, για την ιστορία της εταιρείας. Προσπαθώ να προστατεύσω αυτό που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Χατζάκος πριν από 70 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προϊστορία ΔΕΛΤΑ – ΜΕΒΓΑΛ είναι πλούσια. Το 2006 υπήρξε συμφωνία για εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ, η οποία όμως «πάγωσε» λόγω διαφωνίας των μετόχων. Το 2010 ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΛΤΑ θα εξαγοράσει το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ έναντι 77,8 εκατ. ευρώ, εξαγορά που θα γινόταν σε δύο φάσεις: αρχικά θα εξαγόραζε το 14,8% από τη Μ. Χατζάκου έναντι 19,6 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου έναντι 57 εκατ. ευρώ και αφού θα είχε προηγηθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δύο χρόνια μετά ανακοινώθηκε ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και ότι η ΔΕΛΤΑ θα κρατούσε μόνο ένα 6,5% από το 14,8% που είχε αγοράσει. Το 2014 υπεγράφη προσύμφωνο εξαγοράς για να αγοράσει το 43% η ΔΕΛΤΑ, αλλά ούτε αυτή τη φορά προχώρησε και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Το 2016 τελικά η ΔΕΛΤΑ απέκτησε το περίφημο ποσοστό συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ, καταβάλλοντας περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή