Πράσινο φως για το πακέτο Μπάιντεν 1 τρισ. δολαρίων

Πράσινο φως για το πακέτο Μπάιντεν 1 τρισ. δολαρίων

Το νομοσχέδιο για τις υποδομές πέρασε από την πρώτη ψηφοφορία της Γερουσίας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διακομματικό νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων, πέρασε από μια πρώτη και κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη διαβούλευση επ’ αυτού και την πιθανή έγκρισή του. Το νομοσχέδιο, που έχει την υποστήριξη του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει την πορεία του, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη 48 Δημοκρατικών, δύο ανεξάρτητων και 17 Ρεπουμπλικανών μελών της Γερουσίας. 

Αξίζει να αναφερθεί πως αναμένονται και άλλες ψηφοφορίες, καθώς και συζητήσεις επί του ιδίου νομοσχεδίου, οι οποίες ενδεχομένως να διεξαχθούν εντός του Σαββατοκύριακου ή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν την πρόθεση αυτό το νομοσχέδιο –στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη για δημόσιες δαπάνες που θα διοχετευθούν για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, την αποκατάσταση των γεφυρών, την παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικού Διαδικτύου αλλά και τη βελτίωση και άλλων υποδομών– να είναι το πρώτο από τα επόμενα δύο. Το αμέσως επόμενο εμπεριέχει δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες φθάνουν τα 3,5 τρισ. δολάρια και στόχο έχουν να καλυτερεύσουν το σύστημα υποδομών σχετικά με την περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη διατροφή. 

Ωστόσο, αυτό έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, καθώς και τη δυσφορία ορισμένων εκ των μετριοπαθών Δημοκρατικών. Η Δημοκρατική γερουσιαστής Κίρστεν Σάινμα και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, που είχαν τεθεί επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το πρώτο νομοσχέδιο υποδομών, ανακοίνωσαν χθες ξεχωριστά τη συμφωνία στους δημοσιογράφους.

Εμπόδια

Εντούτοις, την προηγούμενη εβδομάδα οι Ρεπουμπλικανοί είχαν παρεμποδίσει την έγκριση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ρυθμιστεί οι λεπτομέρειες. Στην τελευταία έκδοση του νομοσχεδίου οι λεπτομέρειες για τις υποδομές των μεταφορών και τις ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες αναμένεται να καθοριστούν, αν και οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η σύνταξη του κειμένου του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που επιτύχαμε μια συμφωνία», δήλωσε η γερουσιαστής Κίρστεν Σάινμα. 

«Εχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη του μεγαλύτερου μέρους του κειμένου. Ετσι, θα το δημοσιοποιήσουμε και μετά θα το ενημερώνουμε, ενώ θα ολοκληρώνεται η κατάρτιση των τελευταίων λεπτομερειών». Στο πλαίσιο της διακομματικής συμφωνίας προβλέπονται δαπάνες 110 δισ. δολαρίων για το οδικό δίκτυο, 73 δισ. δολαρίων για το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, 66 δισ. δολαρίων για το δίκτυο των σιδηροδρόμων, 65 δισ. δολαρίων για την επέκταση της πρόσβασης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες του Διαδικτύου, ώστε να τις χρησιμοποιούν ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, 55 δισ. δολαρίων για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού, 50 δισ. δολαρίων για την προστασία του περιβάλλοντος, 39 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση στα δίκτυα των δημόσιων μεταφορών και 25 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των αεροδρομίων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ενα ακανθώδες στοιχείο παραμένει το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν αναφερόμενος στην ανησυχία που εκφράζεται μεταξύ των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, για το θέμα αυτό, απάντησε πως οι απαραίτητοι πόροι έχουν ήδη βρεθεί. 

Ειδικότερα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν πως το νομοσχέδιο για τις υποδομές θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού ενεργειών. 

Η πιο γενναιόδωρη από αυτές έχει να κάνει με την εκ νέου διάθεση 205 δισ. δολαρίων από τα κονδύλια επείγουσας οικονομικής βοήθειας, που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια άλλη μέθοδος χρηματοδότησης προβλέπει την ανάκτηση 50 δισ. δολαρίων από επιδόματα ανεργίας που καταβλήθηκαν παράτυπα στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την επιστροφή αναξιοποίητων ομοσπονδιακών κονδυλίων για την ανεργία από τις αμερικανικές πολιτείες, που θα αποφέρουν άλλα 50 δισ. δολάρια. 

Τέλος, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρον Γουάιντεν δήλωσε πως διερευνά εάν οι προβλεπόμενες δαπάνες για την πανδημία από τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν εξαντληθεί, ενώ οι εισαγωγές ασθενών και οι νοσηλείες αυξάνονται εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή