Ρεκόρ κερδών ανακοίνωσε η Volkswagen

Ρεκόρ κερδών ανακοίνωσε η Volkswagen

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Volkswagen, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο της για τα περιθώρια κέρδους της. Ο γερμανικός όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας, ο μεγαλύτερος του κλάδου στη Γηραιά Ηπειρο, ανέφερε πως την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εμφάνισε λειτουργικά κέρδη προ εκτάκτων στοιχείων της τάξεως των 11,4 δισ. ευρώ, υπερσκελίζοντας τα αντίστοιχα πριν από την πανδημία. Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αποδίδεται στο ότι παρατηρήθηκε ζωηρή ζήτηση για τα ακριβότερα οχήματα της Volkswagen, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι πωλήσεις ειδικά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της τριπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε 2,55 εκατ. οχήματα έναντι 1,89 εκατ. οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα τριμηνιαία έσοδα αυξήθηκαν στα 67,29 δισ. ευρώ από τα 41,08 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η Volkswagen αναμένει τώρα πως τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους θα διαμορφωθούν στο 6%-7,5% έναντι του 5,5%-7% που προέβλεπε προηγουμένως.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ακόμα ένα λόγο για να είναι ικανοποιημένη πέραν της απόδοσής της, και αυτός έχει να κάνει με την απόκτηση της Europcar, της γαλλικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε συμφωνία με την τελευταία, η οποία στο παρελθόν τής ανήκε, η VW υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς της στα 50 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή (αυξημένη κατά 0,01 του ευρώ), εφόσον προσφερόταν το 90% του συνόλου των μετοχών. Η αξία της Europcar αποτιμήθηκε τελικά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, στην κοινοπραξία των αγοραστών της γαλλικής εταιρείας συγκαταλέγονται και η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Attestor και ο ολλανδικός όμιλος Pon Holdings, o οποίος είναι ο επίσημος εισαγωγέας της Volkswagen για τις Κάτω Χώρες. Στη VW θα ανήκει το 66% των μετοχών της Europcar, ήτοι η πλειοψηφία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κορυφαία εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ευρώπη επλήγη δριμύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας και τη διακοπή των ταξιδιών, εμφανίζοντας μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 45% το 2020. Πριν από αρκετά χρόνια ανήκε και αυτή στον όμιλο της γερμανικής εταιρείας, αλλά το 2006 την πούλησε έναντι 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ – αλλά τελικά αυτό αποδείχθηκε προσωρινό. Στόχος της νέας εξαγοράς της Volκswagen είναι η αξιοποίηση της τάσης στην αγορά υπέρ της ενοικίασης και κατά της αγοράς αυτοκινήτων, καθώς και η δημιουργία στόλου με ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αλλωστε, η Europcar έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερες από 140 χώρες και διατηρεί στόλο μεγαλύτερο των 350.000 αυτοκινήτων. «Η αγορά μετακινήσεων αλλάζει κατά τρόπο ραγδαίο και οι πελάτες μας ολοένα και περισσότερο ζητούν ευέλικτες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους λύσεις, όπως η συνδρομή για τη χρήση οχήματος και η από κοινού ιδιοκτησία», επισημαίνει, τέλος, ο επικεφαλής της Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες. «Η Europcar προσφέρει εξελιγμένες δυνατότητες διαχείρισης στόλου καθώς και ένα ευρύ δίκτυο σταθμών σε μεγάλα αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σημεία στην πόλη, και όλα αυτά θα επισπεύσουν την επίτευξη των φιλόδοξων 
στόχων της Volkswagen».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή