Λανθασμένα εκκαθαριστικά: Τροποποιητικές δηλώσεις καλούνται να υποβάλουν οι λογιστές

Λανθασμένα εκκαθαριστικά: Τροποποιητικές δηλώσεις καλούνται να υποβάλουν οι λογιστές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα ενδεχομένως χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών εκδόθηκαν από την ΑΑΔΕ και πλέον καλούνται οι λογιστές να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά το «ανέβασμα» στο Taxis των ποσών των παρακρατηθέντων φόρων (παρακράτηση 20% κ.ά.). Ωστόσο, κατά τη μετάπτωση των στοιχείων το σύστημα δεν «διάβαζε» σωστά τα νούμερα, εξέλιξη που οδήγησε στη λανθασμένη προσυμπλήρωση στους σχετικούς κωδικούς του Ε1 των ποσών και κατ’ επέκταση στην έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε από τους λογιστές, οι οποίοι αφενός σταμάτησαν την υποβολή των δηλώσεων αφετέρου ενημέρωσαν την ΑΑΔΕ με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σύστημα. Αν και χθες το βράδυ επιλύθηκε το ζήτημα, ωστόσο παραμένει για τις δηλώσεις που έχουν ήδη εκκαθαριστεί. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες στους οποίους τα ποσά που μεταφέρθηκαν στη δήλωση ήταν λανθασμένα, με τα οποία θα καλούνται να υποβάλουν εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο.

Δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου ήδη έχει καταβληθεί φόρος, να πρέπει η ΑΑΔΕ μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης να προχωρήσει σε συμψηφισμούς και να εκδώσει καινούργια «δοσολόγια».

Πάντως, τους τελευταίους 15 μήνες η ΑΑΔΕ και το προσωπικό έχουν σηκώσει όλο το βάρος της ψηφιοποίησης του κράτους με νέες εφαρμογές, ακόμα και για τα εμβόλια, καθώς και για όλες τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί. Το σύστημα χρειάζεται αναβάθμιση και προφανώς η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται μόνο σε μία υπηρεσία για όλα όσα θέλει να εφαρμόσει.

Το θέμα αποκάλυψε η επιστημονική ομάδα λογιστών φοροτεχνικών της ιστοσελίδας taxheaven.gr με σχετική ανάρτησή της το απόγευμα της Πέμπτης 29 Ιουλίου. H ομάδα του taxheaven ζητεί από την ΑΑΔΕ «να ενημερώσει άμεσα με σχετική ανακοίνωση όλους τους φορολογουμένους και κυρίως τους φοροτεχνικούς για το ζήτημα αυτό. Επίσης, πρέπει να βρεθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ο τρόπος που θα ενημερωθούν όλοι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις το χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα».
Στο ζήτημα αναφέρθηκε, μιλώντας στη Βουλή, και ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος Σπανάκης, τονίζοντας και αυτός ότι θα πρέπει να ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα όλοι όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων και επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι είναι πλέον μονόδρομος η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για άλλον ένα μήνα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.663.425 δηλώσεις και απομένουν περίπου 2,9 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Ωστόσο, τον Αύγουστο συνήθως οι ρυθμοί μειώνονται, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην παράταση υποβολής των δηλώσεων. Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, πρέπει να εξοφληθεί σε 6 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εφόσον λοιπόν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων μεταφερθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Ως είθισται, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή