Φόβοι για κύμα αυξήσεων σε προϊόντα το επόμενο διάστημα

Φόβοι για κύμα αυξήσεων σε προϊόντα το επόμενο διάστημα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες, αλλά πάνω από 10%, έκλεισε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, κάτι που σημαίνει διατήρηση –αν όχι περαιτέρω ενίσχυση– των ανατιμητικών τάσεων σε σειρά προϊόντων. Αν και οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή θα φανούν τους επόμενους μήνες –κάποιες, βεβαίως, ήδη έχουν περάσει στη λιανική–, το βέβαιο είναι ότι ήδη από τον Μάιο ο κύκλος του αρνητικού πληθωρισμού έχει κλείσει. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές παραγωγού στα πετρελαιοειδή, καθώς και σε ό,τι σχετίζεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε ντόμινο ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 κατά 12,6%, ενώ αύξηση καταγράφεται και σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, κατά 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι η ανοδική πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού ξεκίνησε από τον φετινό Μάρτιο, όταν αυξήθηκε σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν κατά 9,1%, ακολούθησε τον Απρίλιο ετήσια αύξηση 14,6% και τον Μάιο ετήσια αύξηση 13,7%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε κατά 22,2%, με τις επιμέρους αυξήσεις να διαμορφώνονται ως εξής: 62,6% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, 54,1% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, 32,7% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 22,4% στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, 13,3% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 10,6% στα λοιπά ορυχεία και λατομεία, 9,6% στην κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικές ύλες, 3,1% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων και 2,8% στη βιομηχανία τροφίμων. Στην καπνοβιομηχανία καταγράφεται μείωση των τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 3,9%.

Μικρότερη αλλά όχι μικρή είναι η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού για την εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα 9,8%. Κι εδώ η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τα πετρελαιοειδή (51,6% αύξηση τιμών στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου), 35,4% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, 17,3% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 10,3% στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, 8,4% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 5,9% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, 3,4% στην κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικές ύλες, 1,8% στη βιομηχανία τροφίμων και 1% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων. Μείωση 1% καταγράφεται μόνο στις τιμές παραγωγού στην ποτοποιία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή