Ραγδαία η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Ραγδαία η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν ακόμα λήξει η τρέχουσα χρονιά, η Ευρωζώνη θα έχει ανακάμψει πλήρως. Επειτα από πολύμηνους περιορισμούς, οι άνθρωποι αδημονούν να ταξιδέψουν, να φάνε στο εστιατόριο, να συναντηθούν με φίλους στο μπαρ και να αγοράσουν καινούργια ρούχα. Χωρίς να απέχει πολύ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απολαμβάνουν υπερβολικά γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και έφθασαν στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης ήδη από το δεύτερο τρίμηνο, η Ευρωζώνη φαίνεται έτοιμη να πράξει το ίδιο πριν τελειώσει το 2021. Αλλωστε, συνηγορεί υπέρ αυτού και το ότι τον Ιούλιο στις χώρες – μέλη της το οικονομικό κλίμα εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα των 119 μονάδων, προοιωνίζοντας ευνοϊκή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο και πέραν αυτού. Οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις σε τριμηνιαία ποσοστιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, όπως τις είχαν διατυπώσει οικονομολόγοι του Bloomberg: η Ιταλία αναπτύχθηκε 2,7% (1,4%), η Ισπανία 2,8% (2,4%), η Πορτογαλία 4,9% (3,8%), ενώ της Γερμανίας η απόδοση ήταν κάπως απογοητευτική. Αναπτύχθηκε κατά 1,5%, ρυθμός ο οποίος σαφώς και είναι δυναμικός, αλλά απέχει του προβλεπόμενου 2,1%. Η απόκκλιση αυτή στη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης πιθανώς να οφείλεται στα προσωρινά προβλήματα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οικονομίες με εκτεταμένο βιομηχανικό τομέα, όπως η Γερμανία, οι οποίες έχουν καίρια πληγεί από τα ζητήματα προμηθειών, ίσως να αποδώσουν εξαιρετικά τα επόμενα τρίμηνα, αφ’ ης στιγμής αποκατασταθεί η ομαλή ροή τροφοδοσίας. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό δεν μπορεί ακόμα να ξεκαθαριστεί. Εάν παραμείνει πολύ έντονη η ζήτηση, τότε τα κωλύματα πιθανώς να μη διευθετηθούν εντελώς έως τις αρχές του 2022 σε κλάδους όπως τα ενδιάμεσα αγαθά και οι μεταφορές – εκεί οι επιπτώσεις είναι δριμείες. Ωστόσο, ακόμα και εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, στο μεγαλύτερο ποσοστό της η παραγωγή απλώς θα καθυστερήσει και δεν θα χαθεί, παρά το ότι οι παρατεταμένες ελλείψεις αγαθών μπορεί να κατατείνουν σε επίταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Παρά τη ραγδαία οικονομική ανάκαμψη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανολογείται πως θα εξακολουθήσει επιθετικά να παράσχει στήριξη με διάθεση ρευστότητας σε οικονομίες και αγορές, έως ότου η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει τουλάχιστον στα προ πανδημίας επίπεδα και η οξεία φάση της παρέλθει. Παρά το ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εντείνονται, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδεχομένως να αποσύρουν κατά τι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αναμένουμε, κατά βάση, την ΕΚΤ να ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αργότερα μέσα στο 2021, αλλά να τις διακόψει πλήρως μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 και προ της πρώτης αύξησης επιτοκίων τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. 
 
* Οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή